Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Omzet Veon daalt door valuta-effecten

Omzet Veon daalt door valuta-effecten
18 feb 2021 om 11:32

Veon heeft in het vierde kwartaal van 2020 de omzet zien dalen, door wisselkoerseffecten, maar zag onderliggend de groei terugkeren, met trendverbetering in Rusland en dubbelcijferige omzetgroei in Oekraïne en Kazachstan. Dat maakte het in Nederland gevestigde mobiele telefoniebedrijf, voorheen bekend als Vimpelcom, donderdag bekend.

De omzet van Veon daalde 11 procent, van 2,25 miljard naar 2,00 miljard dollar. Exclusief wisselkoerseffecten steeg de omzet echter 1,4 procent.  De jaaromzet kwam 10 procent lager uit op 7,98 miljard dollar.  

De omzetdaling in Rusland liep terug van 7 procent in het derde kwartaal naar 2 procent in het vierde kwartaal. In het tweede kwartaal ging het nog om een afname met 10 procent op jaarbasis.

In december was er zelfs 3,6 procent meer omzet dan een jaar eerder, meldde het bedrijf, sprekend van een bemoedigend cijfer.  Voor de eerste helft van het nieuwe jaar wordt omzetgroei voorzien voor Rusland.

De nettowinst daalde van 22 miljoen naar 8 miljoen dollar in het vierde kwartaal. Over het hele jaar werd een verlies geboekt van 349 miljoen dollar, tegen een winst van 622 miljoen een jaar eerder.

Het EBITDA-resultaat daalde 12 procent tot 826 miljoen dollar. In het hele jaar was de daling 18 procent.

In Rusland werd de kwaliteit van het netwerk verbeterd, in een recordtempo, aldus co-CEO Kaan Terzioğlu.

Ook bouwde het bedrijf zijn digitale platforms in de segmenten fintech, adtech en entertainment verder uit in het afgelopen jaar, vulde co-CEO Sergi Herrero aan.

Vanwege de onzekerheden gerelateerd aan de coronacrisis, trok Veon in mei vorig jaar zijn outlook in. Voor 2020 voorzag het bedrijf aanvankelijk, gemeten in lokale valuta, een lage enkelcijferige omzetgroei en een stijging van 5 procent van de EBITDA.

Voor 2021 rekent Veon op een stijging van zowel de omzet als de EBITDA met 0 tot 5 procent gerekend in lokale valuta.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Alphabet (Google)

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.