Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen sluiten lager

Europese beurzen sluiten lager
18 feb 2021 om 18:45

De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag lager geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot 0,8 procent in het rood op 412,70 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 0,2 procent bij een slot van 13.886,93 punten. De Franse CAC 40 eindigde 0,7 procent in de min op 5.728,33 punten. De Britse FTSE verloor 1,4 procent en sloot op 6.617,15 punten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets zijn beleggers momenteel voorzichtig vanwege de oplopende Amerikaanse rentes. De tienjaarsrente in de VS steeg donderdag een procent naar 1,29 procent. De Duitse variant liep 7 procent op naar 0,69 procent negatief.

“Een opwaartse beweging van de rentes zal de speculatie aanwakkeren dat centrale banken de rentes mogelijk verhogen maar daar lijken ze voorlopig niet aan te willen denken”, aldus Madden.

De marktanalist wees verder specifiek op de Londense beurs, die last had van een stijging van het Britse pond.

De Amerikaanse Federal Reserve liet in zijn notulen woensdagavond al doorschemeren dat het monetaire beleid zeer accommoderend blijft, terwijl de Europese Centrale Bank donderdag in zijn verslaglegging aangaf dat er nog jaren van stimulering nodig is om het inflatiedoel van 2 procent te bereiken.

Op macro-economisch vlak werd donderdag bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in februari iets is verbeterd, naar 14,8 negatief, van 15,5 negatief in januari.

De euro/dollar noteerde donderdagavond op 1,2075. Olie noteerde donderdag 0,3 procent lager ondanks een flinke daling van de Amerikaanse olievoorraden.

Bedrijfsnieuws

Barclays heeft in het vierde kwartaal minder winst behaald maar de 4,94 miljard Britse pond was wel meer dan verwacht. De Britse bank kondigde verder een aandeleninkoopprogramma aan van 700 miljoen pond. Het aandeel daalde ruim 4 procent.

Air France-KLM heeft door de coronacrisis een groot verlies geleden in het vierde kwartaal van 2020 en rekent ook op een uitdagend eerste kwartaal, met een lagere EBITDA ten opzichte van de laatste drie maanden van afgelopen jaar. De luchtvaarder is van plan om de capaciteit richting de zomer van dit jaar langzaam op te schroeven en mikt op een herstel in het tweede en derde kwartaal dankzij de uitrol van vaccins. Het aandeel sloot licht lager.

Carrefour behaalde een hogere winst ondanks een lagere omzet in 2020. De Franse supermarktketen maakte verder bekend extra te willen besparen en milt op een netto vrije kasstroom van ruim 1 miljard euro per jaar. Voor 2021 werd geen concrete outlook gegeven. Het aandeel daalde 0,6 procent.

Nestlé had in 2020 last van negatieve wisselkoerseffecten waardoor de resultaten onder druk stonden. Het dividend werd licht verhoogd en voor dit jaar wordt een autonome omzetgroei van 5 procent verwacht, net als op de middellange termijn. Het aandeel daalde 1,1 procent.

Airbus heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar weer winst geboekt, maar zag de omzet verder afkalven. De Europese fabrikant gaat voor dit jaar uit van een stabiele levering van toestellen, een aangepast EBIT van 2 miljard euro en een break even kasstroom voor transacties en voorfinancieringen. Het aandeel verloor bijna 3 procent.

Daimler heeft in 2020 een hogere nettowinst geboekt en stelt daarom een dividendverhoging voor van 1,35 euro per aandeel over 2020, hetgeen meer is dan de 0,90 euro per aandeel over 2019. Voor 2021 verwacht Daimler dat de omzet en EBIT “significant” boven het niveau van 2020 zullen uitkomen. De omzet in het lopende eerste kwartaal zal evenwel impact voelen van de tekorten in de halfgeleiderindustrie, zo waarschuwde de Duitse autobouwer. Het aandeel steeg ruim 2 procent.

Orange behaalde in het vierde kwartaal een lagere omzet en gaf geen nieuwe informatie over het bod op Orange Belgium. Over 2020 en 2021 wil het Franse telecombedrijf 0,70 euro aan dividend per aandeel uitkeren. In 2020 komt daar nog 0,20 euro per aandeel bovenop vanwege een belastingteruggave van 2,2 miljard euro. Het aandeel ging bijna 3 procent lager.

NN Group heeft onverwacht een hoger operationeel resultaat behaald in de tweede helft van 2020, geholpen door een beperkte impact van de coronacrisis. De markt reageerde teleurgesteld, ondanks een dividendverhoging en een aandeleninkoopprogramma. Het aandeel daalde meer dan 4 procent.

Klepierre heeft in 2020 lagere huurinkomsten geboekt als gevolg van de effecten van de coronacrisis. Voor 2021 voorziet het Franse vastgoedbedrijf een netto kasstroom van 1,90 euro per aandeel. Dat is minder dan in 2020. Het aandeel eindigde 3 procent lager.

Wall Street

Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.