Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Licht lagere start voor Wall Street in de maak

Licht lagere start voor Wall Street in de maak
17 feb 2021 om 15:10

De Amerikaanse beurzen koersen woensdag af op een vlakke tot licht lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor de opening tot 0,2 procent in het rood, in afwachting van de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve.

De technologiebeurs Nasdaq lijkt  0,5 procent lager te gaan openen.

Beleggers wereldwijd nemen was gas terug, nadat de aandelenmarkten in afgelopen weken fors stegen en in Amerika nieuwe records aantikten.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag uit naar de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve.

“De toon van die vergadering was geruststellend voor de markten: ze zeiden dat er niet snel een beleidswijziging zou komen, en dat is precies wat de markt wilde horen”, aldus strateeg Hugh Gimber van JPMorgan Asset Management. Beleggers zoeken vandaag een bevestiging in de notulen.

De rente voor de tienjaarsrente steeg verder tot bijna 1,3 procent, waardoor de rente op bijna het hoogste punt sinds maart staat. Vrijdag noteerde de rente nog net onder de 1,2 procent.

“De bullmarkt voor aandelen zal niet onder druk komen te staan als de rente stijgt, zolang de reden voor die stijging gekoppeld is aan hogere groeiverwachtingen”, aldus econoom  Lauren Goodwin van New York Life Investments. De echte problemen voor aandelen zullen volgens haar komen wanneer de Fed agressiever wordt ten aanzien van het monetaire beleid, wat dit jaar onwaarschijnlijk lijkt.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen stegen in januari met 5,3 procent, na een daling in december, terwijl voor januari slechts op een stijging van 1,2 procent was gerekend. De omzetdaling van december bleek met 1,0 procent iets groter dan de eerder gemelde 0,7 procent. De producentenprijzen stegen ook harder in januari, met 1,3 procent. Er was een lager niveau verwacht, na de 0,3 procent in december.

“Dat de uitgaven in de eerste maand van dit jaar een stuk hoger liggen dan vooraf geraamd, kan er op duiden dat de Amerikaanse consument over meer buffer beschikt dan gedacht”, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. 

Het cijferseizoen komt inmiddels aan zijn einde in de VS.

Sterke resultaten waren een lichtpuntje voor beleggers en hebben de hoge waarderingen voor aandelen helpen rechtvaardigen, aldus Dorian Carrell, portefeuillebeheerder bij Schroders. Voorlopig ziet hij de resultaten verder herstellen, op voorwaarde dat er geen kink in de kabel komt met de vaccinaties, en zal de VS het goed blijven doen.

De olieprijs blijft stijgen, terwijl de Verenigde Staten in de greep zijn van een abnormale koudegolf die de energieproductie in de zuidelijke staat Texas verstoort. Dit duurt naar verwachting tot donderdag.

Een maart-future West Texas Intermediate steeg 1,2 procent tot 60,88 dollar, terwijl een april-future Brent 1,3 procent duurder werd op 64,35 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2033. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2092 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2112 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Garmin boekte fors meer omzet in het vierde kwartaal, verder herstellend van de coronacrisis, maar de winst per aandeel daalde. De navigatiespecialist voorziet meer groei in 2021, bij een stabiele winst, omdat er veel vraag is naar producten voor een actieve levensstijl. Het aandeel lijkt licht hoger te openen.

Adidas is van plan om uit het Amerikaanse Reebok te stappen. Volgens analisten van Bryan Garnier is dit positief voor de EBIT-marge van het Duitse bedrijf op de middellange termijn.  

Nestle verkoopt zijn Noord-Amerikaanse merken voor gebotteld water voor 4,3 miljard dollar aan private equity bedrijven One Rock Capital en Metropoulos. Het bedrijf wil focussen op zijn merken Perrier, San Pellegrino en Acqua Panna.

De makers van het spel Fortnite blijven in de clinch liggen met Apple, en hebben een mededingingszaak aangespannen in de EU, na vergelijkbare stappen in de VS, Australië en het VK. Epic vindt dat Apple en Alphabet’s Google Play te veel omzet afromen.

Slotstanden

De brede S&P500-index sloot dinsdag 0,1 procent lager op 3.932,59 punten en de Nasdaq verloor 0,3 procent tot 14.047,50 punten. De Dow Jones-index steeg wel, met 0,2 procent tot 31.522,75 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.