Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fed-functionarissen eensgezind over noodzaak soepel monetaire beleid – notulen

Fed-functionarissen eensgezind over noodzaak soepel monetaire beleid – notulen
17 feb 2021 om 20:22

Fuctionarissen van de Federal Reserve waren het er tijdens hun laatste beleidsvergadering in grote lijnen over eens dat zeer lage rentetarieven en voortdurende obligatieaankopen in de nabije toekomst nodig zullen zijn om het herstel van de Amerikaanse arbeidsmarkt te ondersteunen.  Dit bleek woensdagavond uit de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de Amerikaanse centrale bank.

De notulen toonden aan dat de beleidsmakers verwachten dat het federale stimuleringspakket dat in december werd goedgekeurd en de voorgang in de vaccinatie tegen het coronavirus de vooruitzichten voor de economie zullen verbeteren. Hoewel sommige functionarissen dachten dat de inflatie de komende maanden zal aantrekken, waren ze sceptisch dat de prijsdruk aanhoudend genoeg zal zijn om een krapper monetair beleid op te starten.

De Amerikaanse centrale bank handhaafde destijds zoals verwacht zijn belangrijkste rentetarief. De federal funds rate bleef daarmee staan op 0,00 tot 0,25 procent. Het discontotarief werd gehandhaafd op 0,25 procent. 

Zij kwamen tevens overeen om de posities van de Fed in staatsobligaties en door hypotheek gedekte effecten te blijven opbouwen met respectievelijk ten minste 80 miljard dollar en 40 miljard dollar per maand.

Het is nog te vroeg voor beleggers om zich zorgen te maken over het afbouwen van de monetaire stimulering door de Federal Reserve, zei voorzitter Jerome Powell destijds in een toelichting op het rentebesluit.

Powell benadrukte dat de werkloosheid nog erg hoog is. “Het is zeer gepast dat het monetaire beleid zo accomoderend is”, zei hij.

Bovendien zijn ook de problemen met de coronaviruspandemie nog niet voorbij.  “We hebben dit nog niet gewonnen. Het is nog niet voorbij”, zei hij over het optimisme over de gevonden vaccins tegen het coronavirus. 

Vorige week nog benadrukte Powell dat de Federal Reserve de Amerikaanse economie zal blijven ondersteunen door middel van lage rentetarieven en forse obligatie-aankopen. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.