Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Deliveroo-bezorgers hebben arbeidsovereenkomst

Deliveroo-bezorgers hebben arbeidsovereenkomst
16 feb 2021 om 14:56

Bezorgers van Deliveroo zijn werkzaam op basis van een arbeidsovereenkomst. Dit heeft het gerechtshof Amsterdam dinsdag in hoger beroep beslist in een procedure tussen vakbond FNV en het Britse maaltijdbezorgingsbedrijf.

Eerder was deze vordering al door de kantonrechter toegewezen en het hof heeft die beslissing nu bevestigd. Dat betekent voor de bezorgers van Deliveroo dat ze de rechten hebben die bij een arbeidsovereenkomst horen.

De maaltijdbezorger werkt met een algoritme genaamd Frank, waarmee bezorgers kunnen inloggen op diensten wanneer zij willen. Op basis daarvan vond Deliveroo dat de bezorgers zelfstandigen waren.

“De vrijheid die het systeem geeft en de vervangingsmogelijkheid zijn volgens het hof niet onverenigbaar met het bestaan van een arbeidsovereenkomst”, oordeelde het gerechtshof echter.

Bij Deliveroo heeft ruim tweederde van de bezorgers een contractvorm waarmee minder dan 40 procent van het minimumloon kan worden verdiend. Er is geen BTW verschuldigd, omdat de Belastingdienst die werkzaamheden als hobbymatig aanmerkt.

Volgens het gerechtshof komt het inkomen van bezorgers daarom uit tussen de 11 tot 13 euro per uur.

“Daaruit kunnen redelijkerwijs geen voorzieningen voor ziekte, arbeidsongeschiktheid en/of werkloosheid gefinancierd worden”, aldus de rechter.

Bij concurrent Just Eat Takeaway, in Nederland actief via Thuisbezorgd.nl, hebben bezorgers wel een arbeidsovereenkomst.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Just Eat Takeaway.com

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.