Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: Pond sterker en yen zwakker

Valuta: Pond sterker en yen zwakker
15 feb 2021 om 11:44

Het belooft maandag een rustige dag te worden op de valutamarkt, nu de Amerikaanse handel op zijn gat ligt vanwege de feestdag Presidents Day.

“Ik verwacht daarom weinig actie meer”, zei marktanalist Stefan Koopman van Rabobank, na de opening van de Londense markt, die het Britse pond wat hoger heeft gezet.

Het sterke pond sterling heeft naar het gevoel van Koopman vooral te maken met de voortvarendheid waarmee de Britten aan het vaccineren zijn tegen het coronavirus. Er zouden inmiddels vijftien miljoen prikken zijn uitgedeeld, en dat voedt de speculatie dat de Britten de lockdownmaatregelen eerder kunnen gaan versoepelen dan Europa.

De Britse premier Boris Johnson zal volgende week een ‘roadmap’ voor de heropening presenteren.

“Dat zou een interessant moment kunnen zijn voor het muntpaar”, denkt Koopman. De markt speelt daar al wat op in, denkt hij.

Op het vlak van de euro/dollar gebeurt er weinig. De Japanse yen is wat zwakker tegenover de euro, wat volgens Koopman kan worden verklaard uit sterke cijfers over de Japanse economie maandag.

Dit leidt tot een ‘risk-on-sentiment’ bij beleggers waarbij de koers van de yen, die als veilige haven geldt, meestal verzwakt. Japanse beleggers durven dan namelijk weer meer in buitenlandse valuta te beleggen.

De stijgende olieprijs heeft intussen zijn weerslag op de koers van de Noorse kroon. De olieprijs schommelt alweer boven 60 dollar en er zijn veel beleggers die praten over een mogelijk nieuwe supercyclus voor de olieprijs, als straks de vraag weer aantrekt, bijvoorbeeld als het vliegverkeer weer meer op gang komt.

De koers van de Noorse kroon tegen over de euro is een goede indicator voor de verwachting voor de olieprijs en daarmee voor de gehele wereldeconomie, merkte Koopman op.

De munt heeft “flink op zijn falie gehad” door de coronacrisis, die de koers tijdelijk liet zakken van 10 kroon voor een euro tot meer dan 12 kroon. De munt is nog niet terug op het oude niveau, maar zou bij een hogere olieprijs best weer onder 10 kroon voor een euro kunnen noteren, vermoedt Koopman.

De euro stond maandag op 10,2022 Noorse Kroon, een daling van 0,4 procent, en op 0,8722 Britse pond, een daling van 0,3 procent. De euro/dollar handelde op 1,2133.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.