Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: de beurs in beeld

Uitgelicht: de beurs in beeld
15 feb 2021 om 07:13

De Amsterdamse beurs werd afgelopen week overspoeld met kwartaalcijfers. Daarnaast domineerden de recordniveaus op de Amerikaanse aandelenmarkten, gesteund door sterke kwartaalcijfers, de bevestiging van Fed-voorzitter Jerome Powell dat de Amerikaanse centrale bank zijn soepele monetaire beleid zal voortzetten en de Amerikaanse stimuleringsplannen.

Daarnaast zijn er nog wel altijd de zorgen over de hoge aantallen coronabesmettingen, nieuwe varianten van het virus en de moeilijkheden die veel landen ondervinden bij het op gang krijgen van de vaccinatieprogramma’s.

Maandag verscheen strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management voor de camera tegen ABM Financial News. Regeringen hebben het afgelopen jaar enorme bedragen uitgegeven om hun economieën te beschermen tegen de pandemie, zei hij. “De sleutel tot hun vermogen om dit te doen, was dat centrale banken de leenkosten laag hielden zonder bang te hoeven zijn voor stijgende inflatie”, aldus Juvyns. De strateeg buigt zich over de vraag over beleggers zich zorgen moeten maken om inflatie. 

Klik hier voor: moet belegger zich zorgen maken om inflatie?

Valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe gaf een dag later antwoord op verschillende vragen omtrent corona, vaccinatie, distributies en hun effecten op de valutamarkten.

Klik hier voor: vacinatieprogramma’s zetten valutamarkten in beweging

Nieuwkomer analist Salah Bouhmidi van IG Nederland waarschuwde donderdag voor een mogelijke correctie. De Amerikaanse en Europese beurzen zitten deze maand stevig in de lift, terwijl februari seizoensgebonden normaliter een maand is waarin de onzekerheid en de volatiliteit hoog is, zei Bouhmidi. Een correctie kan in februari dus niet uitgesloten worden.

Klik hier voor: correctie beurs in februari zeker niet uitgesloten

Galapagos zorgde woensdag voor de nodige reuring met het nieuws te stoppen met de ISABELLA fase 3 studies met het middel ziritaxestat tegen longfibrose. Analist Jos Versteeg van InsingerGilissen sprak van een flinke schok en nieuwe klap voor het bedrijf. Versteeg buigt zich over de kwestie.

Klik hier voor: vroegtijdig stopzetten studie Galapagos flinke schok

Britse aandelen zijn sterk achtergebleven. Dit concludeert Director of Research Multi Asset Grethe Schepers van Fidelity International voor de camera met ABM Financial News, en zij buigt zich over de vraag wat er in de Britse markt is gebeurd sinds Brexit een feit is.

De FTSE 100 blijft dit jaar vooralsnog ver achter bij de internationale indices, hetgeen nog eens werd versterkt door de laatste coronavirusgolf in het VK en de twijfels over de doeltreffendheid van vaccins tegen de verschillende virusvarianten, zei Schepers.

Maar inmiddels daalt in het VK het aantal infecties en blijken de vaccins niet helemaal ondoeltreffend tegen de verschillende varianten. “Als de economie weer open kan en reflatie voet aan de grond krijgt, dan kunnen Britse aandelen profiteren”, voorziet de marktexpert.

Klik hier voor: Britse aandelen klaar voor inhaalslag

Tot slot presenteerde technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets een technische update voor de camera van ABM FN. 

Voor de korte termijn focust Van den Akker zich voor de Amsterdamse hoofdgraadmeter op de 676 punten. Het belangrijkste koersgebied voor de AEX in de komende weken ligt echter rond de 690 – 700 punten, “waar mogelijk een top in aandelen kan ontstaan”, zei Van den Akker.

Klik hier voor: AEX richting 700 punten

ABN AMRO heeft besloten om meer risico toe te voegen aan de obligatieportefeuille. “Het jaar begon goed op de beurs”, aldus beleggingsstrateeg Ralph Wessels, maar de wereldindex sloot de maand januari per saldo onveranderd af. “Met vaccinatieprogramma’s die op gang komen, blijft onze blik gericht op economisch herstel. Daarom hebben we meer risico in de obligatieportefeuille genomen”, zegt Wessels.

Klik hier voor: ABN AMRO voegt meer risico toe aan obligatieportefeuille

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.