Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen beginnen positief aan nieuwe week

Europese beurzen beginnen positief aan nieuwe week
15 feb 2021 om 18:58

De aandelenmarkten in Europa sloten maandag in het groen. De Stoxx Europe 600 index steeg 1,3 procent naar 419,47 punten, terwijl de Duitse DAX 0,4 procent won op 14.109,48 punten. De Franse CAC 40 ging 1,5 procent hoger op 5.786,25 punten en de Britse FTSE 100 zelfs 2,5 procent op 6.756,11 punten.

Marktanalist David Madden van CMC Markets merkte op dat de Britse hoofdgraadmeter maandag een outperformance liet zien ten opzichte van andere Europese beurzen, dankzij de forse winsten bij grondstof- en bankaandelen. Ook positief is het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk inmiddels meer dan 15 miljoen Britten heeft gevaccineerd sinds 15 februari, aldus Madden.

Onder meer Royal Dutch Shell, BP, Rio Tinto, BHP, HSBC en Barclays lieten flinke winsten optekenen. Grondstofaandelen profiteren volgens de analist van een breder optimisme dat de mondiale economie herstelt. “Als gevolg zijn deze aandelen maandag in trek.”

“In het licht van het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk vooruitgang boekt met het vaccinatieprogramma, zijn er geruchten dat het land binnenkort al de huidige restricties kan afbouwen”, aldus Madden. Volgens de analist wordt er vanuit gegaan dat de Britse economie in de komende weken of maanden weer langzaam opengaat.

“Mochten de restricties worden afgebouwd, dan zullen aandelen uit de reissector het meest profiteren”, zo voorziet CMC Markets.

De hoop op een afbouw van de huidige lockdown-maatregelen is volgens Madden ook terug te zien in de stijgende olieprijzen. Een vat West Texas Intermediate noteerde maandag boven de 60 dollar.

Op macro-economisch vlak is het maandag rustig. Vanochtend vroeg werd bekend dat de Japanse economie in het vierde kwartaal harder is gegroeid dan verwacht, met 3,0 procent op kwartaalbasis. Er was gerekend op een plus van 2,3 procent.

Cijfers over de industriële productie in de eurozone vielen tegen. De productie daalde in december met 1,6 procent op maandbasis en met 0,8 procent ten opzichte van dezelfde maand in 2019. In beide gevallen was dit slechter dan verwacht.

De euro/dollar noteerde maandag licht hoger op 1,2129.

Bitcoin deed maandag een stapje terug, nadat de cryptomunt dit weekend nog dicht bij de 50.000 dollar in de buurt kwam. De munt daalde rond het sluiten van de Europese beurzen 0,5 procent tot 48.680 dollar.

Bedrijfsnieuws

Financials en oliefondsen zijn maandag in trek. Deutsche Bank steeg 2 procent en ING en Société Générale gingen dik 6 procent hoger. ING kreeg een reeks positieve analistenrapporten na de kwartaalcijfers van vrijdag.

In het spoor van de hogere olieprijzen eindigden Total, Royal Dutch Shell en BP ruim 4 tot zelfs meer dan 6 procent in de plus.

Mijnbouwers als Rio Tinto, BHP en Anglo American stegen tot 5 procent.

Ryanair en easyJet stegen circa 3 tot bijna 7 procent en TUI ging zelfs meer dan 9 procent hoger.

De Franse beurs trok zich op aan Vivendi, dat bijna 20 procent in waarde steeg, nadat dit weekend bekend werd dat het Franse conglomeraat zijn muziekgroep Universal voor eind dit jaar naar de Amsterdamse beurs wil brengen.

Wall Street

Wall Street blijft maandag gesloten vanwege President’s Day.

De Amerikaanse beurzen hebben vrijdag hun records aangescherpt, na een rustige dag. De S&P 500 steeg 0,5 procent bij een slot van 3.934,83 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent tot 31.458,40 punten en de Nasdaq eindigde 0,5 procent bij een slotstand van 14.095,47 punten.  


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.