Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: solide winst Vopak verwacht

Beursblik: solide winst Vopak verwacht
15 feb 2021 om 15:51

Vopak heeft in 2020 solide resultaten geboekt. Dit verwachten analisten in aanloop naar de cijfers van het tankopslagbedrijf.

Analist Quirijn Mulder van ING verwacht dat Vopak in het vierde kwartaal een EBITDA heeft geboekt van 200 miljoen euro, terwijl de consensus mikt op 207 miljoen euro. ING is iets negatiever gestemd over de impact van wisselkoerseffecten en overheadkosten dan de consensus. Mulder is wel wat optimistischer over de resultaatvorming in Azië en het Midden-Oosten.

De sterke euro helpt niet mee, zo stelt ook analist Niels Koerts van IEX. “De negatieve valuta-effecten leidden al tot een mager derde kwartaal”, aldus Koerts.

Desondanks verwacht Mulder van ING robuuste kwartaal- en jaarcijfers van Vopak in een periode met veel volatiliteit in de olieprijzen en turbulentie op macro-economisch niveau. “Vopak blijft zoeken naar groeikansen, vooral binnen LNG, industriële terminals en chemicals, terwijl het de kosten in bedwang houdt”, aldus Mulder.

De analist verwacht niet dat Vopak een concrete outlook zal geven voor dit jaar. “Maar vanwege een deconsolidatie van de verkochte terminals sinds het vierde kwartaal, is er ruimte voor groei”, aldus Mulder.

Ook analist Luuk van Beek van Degroof Petercam verwacht dat Vopak, na een periode van desinvesteringen en lagere investeringen in 2016 tot 2019, nu een nieuwe groeifase ingaat. Vopak heeft 1,1 miljoen kubieke meter aan uitbreidingsprojecten in de steigers staan en voert diverse haalbaarheidsonderzoeken uit, zo merkte de analist op. Daarbovenop nam het tankopslagbedrijf recent een belang van 50 procent in drie grote industriële terminals in de Amerikaanse Golfkust voor een bedrag van 310 miljoen dollar, goed voor 2 procent aan extra capaciteit.

Deze uitbreidingen ziet Van Beek als de basis voor de winstgroei in de komende jaren. Bovendien zal Vopak vermoedelijk nieuwe uitbreidingsprojecten aankondigen, waaronder de eerste investeringen binnen het nieuwe segment New Energies.

Wel waarschuwt Mulder van ING voor beperkingen op het gebied van uitbreidingen, gezien de huidige reisbeperkingen als gevolg van de coronacrisis. “Desondanks verwachten we dat diverse belangrijke terminals in Zuid-Afrika geopend zullen worden.”

Voor chemicals voorziet ING een beter jaar, dankzij een herstel van de wereldeconomie en de automotive-sector, maar ook zal Vopak minder onderhoud hoeven doen.

“De vooruitzichten van Vopak zijn gunstig”, concludeerde Koerts van IEX.

ING en Degroof Petercam hebben een koopadvies op Vopak met een koersdoel van 52,00 euro. IEX heeft een Houden advies met een koersdoel van 43,30 euro.  

Vopak opent woensdag voorbeurs de boeken. Maandag noteerde het aandeel 0,4 procent hoger op 43,89 euro.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Alfen

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.