Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

CEO Galapagos vestigt hoop op Toledo – media

CEO Galapagos vestigt hoop op Toledo – media
13 feb 2021 om 11:58

Na het stopzetten van onderzoeksstudies met een kandidaatmiddel tegen longfibrose, is de hoop bij Galapagos gevestigd op het Toledo-programma. Dit zei CEO Onno van de Stolpe van het belgisch-Nederlandse biotechbedrijf zaterdag in een interview met NRC.

“Als ‘Toledo’ faalt, dan twijfel ik of Galapagos nog bestaansrecht heeft als zelfstandig bedrijf. Dan is het in ieder geval niet meer aan mij om te bedenken hoe het verder moet”, aldus Van de Stolpe, die niet denkt aan opstappen.

“Ik heb geen signalen gekregen vanuit [samenwerkingspartner] Gilead of onze commissarissen dat ze me willen vervangen. Ik vind het ook geen goed moment om op te stappen. Ik wil dat het eerst beter gaat met Galapagos”, aldus de topman.

Toledo is een pijplijn met potentiële behandelingen voor auto-immuunziektes met belangrijke onvervulde medische behoeften.

“De resultaten van ‘Toledo’ in dierproeven en eerste klinische studies laten zien dat we een werkingsmechanisme hebben gevonden dat de behandeling van ontstekingsziekten volledig kan veranderen”, volgens de CEO.

Financieel gezien hoeft Galapagos zich voorlopig geen zorgen te maken, benadrukt Van de Stolpe.

“We kunnen financieel nog tien jaar door, zelfs als de volgende programma’s mislukken. De vraag is meer: hoeveel mislukkingen kun je accepteren voordat aandeelhouders zeggen: wat doen jullie met de cash op de balans?”

Het stopzetten van de studies met ziritaxestat is een derde tegenvaller voor Galapagos, nadat vorig jaar al een artrosestudie werd stopgezet en reumamedicijn filgotinib in de Verenigde Staten geen goedkeuring kreeg. De vraag is dan ook of de technologie van Galapagos wel werkt.

Van de Stolpe blijft geloof houden in die technologie, maar vraagt zich wel af of Galapagos kritisch genoeg is in de eerste onderzoeksfases, voordat er dure vervolgstudies beginnen die hoge verwachtingen wekken.

“Misschien zijn we te optimistisch en naïef geweest en moeten we langere studies doen met meer patiënten voordat we naar de laatste onderzoeksfase gaan. Dan lopen we minder risico dat de effectiviteit tegenvalt en we signalen van bijwerkingen laat oppikken.”

Het zal volgens de Galapagos-topman nog “minstens een jaar of vijf” duren voor er een geneesmiddel naar de markt gebracht kan worden. Filgotinib als behandeling voor reuma is wel goedgekeurd in Europa en Japan.

Op de vraag of Galapagos moet afschalen, zegt van de Stolpe tegen NRC dat er andere opties zijn, bijvoorbeeld “dat we de rechten kopen op een kandidaat-geneesmiddel dat al ver in ontwikkeling is, zodat we het gat kunnen overbruggen. Maar we kunnen ook proberen de commerciële afdeling elders onder te brengen.”


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Galapagos

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.