Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: vertrouwen in Adyen betaalt zich weer uit

Uitgelicht: vertrouwen in Adyen betaalt zich weer uit
12 feb 2021 om 19:15

Adyen was afgelopen week de smaakmaker op het Damrak met een koerswinst van ruim 16 procent. Inmiddels noteert het aandeel, dat medio 2018 naar de beurs ging voor 240 euro, op 2.190 euro.

Woensdagochtend opende de Amsterdamse betaalspecialist de boeken. De omzetgroei liep iets terug, zoals verwacht, maar Adyen trok de verwachting voor de winstgevendheid over een paar jaar wel stevig op.

Deutsche Bank noemde de resultaten de beste sinds de beursgang van het bedrijf.

In de tweede helft van 2020 groeide de omzet van Adyen met 28 procent tot 379,4 miljoen euro, waardoor het groeitempo in heel 2020 uitkwam op eveneens 28 procent met een omzet van 684,2 miljoen euro. In 2019 groeide de omzet nog met 43 procent, terwijl analisten voor afgelopen jaar mikten op 30 procent.

Dat de omzetgroei in 2020 lager uitviel, is volgens Degroof Petercam niet zo vreemd, omdat de extreme groei van de afgelopen jaren paste bij de start-up fase van Adyen.

Degroof Petercam wees erop dat de omzetmix anders is geweest dan in eerdere jaren, omdat online retailers profiteerden van de coronapandemie, terwijl fysieke winkels en reisorganisaties juist te lijden hadden onder de virusuitbraak. Beide segmenten worden door Adyen bediend.

“Adyen profiteerde van de huidige crisis dankzij de grote blootstelling aan e-commerce”, concludeerde ook Deutsche Bank. Dat roept de vraag op of een terugkeer naar ‘normaal’ een bedreiging is voor de groei van Adyen. Deutsche Bank denkt van niet, omdat de pandemie juist zichtbaar heeft gemaakt waar de markt behoefte aan heeft en Adyen daar volop in investeert. En de reissector zal uiteindelijk ook een herstel laten zien, waarvan Adyen op zijn beurt ook weer profiteert.

De betaalvolumes van Adyen stegen in 2020 met 27 procent naar 304 miljard euro, tegenover een stijging van 51 procent in 2019. Analisten van Berenberg rekenden op een stijging van de betaalvolumes met 40 procent.

De EBITDA van Adyen kwam afgelopen jaar uit op 402,5 miljoen euro. Dat was in 2019 316,9 miljoen euro.

UBS mikte op een EBITDA van 380 miljoen euro. De Zwitserse zakenbank benadrukte in aanloop naar de jaarcijfers al dat Adyen stevig blijft investeren, met name in personeel, en dit zijn weerslag zou hebben op de winstgevendheid.

De tweede helft van 2020 was goed voor een EBITDA van 236,8 miljoen euro. UBS had 204 miljoen euro voorzien.

In 2021 denkt UBS dat de EBITDA zal stijgen naar 543 miljoen euro. Dat zou wel 4 procent minder zijn dan de 564 miljoen euro waarop de consensus mikt.

Netto verdiende Adyen in 2020 261,0 miljoen euro, ofwel 11 procent meer dan in 2019. De vrije kasstroom liep met 29 procent op naar 371,1 miljoen euro.

Outlook

Adyen mikt op een omzetgroei van 25 tot 35 procent op de middellange termijn, waarbij de EBITDA-marge stijgt naar uiteindelijk 65 procent. Bij de vorige kwartaalupdate ging de betaalspecialist nog uit van 55 procent.

Sowieso deed de EBITDA het in de laatste maanden van 2020 al goed, vonden analisten van Jefferies. Die steeg in het vierde kwartaal met 46 procent naar 136 miljoen euro, terwijl de consensus maar op 113 miljoen euro had gerekend. De kosten vielen lager uit dan verwacht, aldus de zakenbank.

Morgan Stanley wees op de marge van ruim 62 procent in de tweede jaarhelft, waar vooraf slechts was gerekend op 54 procent. Daarmee kwam de marge voor heel 2020 uit  op 59 procent.

Jefferies denkt dat Adyen goed in staat is om die hogere marge van 65 procent daadwerkelijk te halen. De bank is dan ook goed te spreken over de deal tussen Adyen en eBay, die steeds meer op stoom komt.

Sowieso liggen er volgens UBS goede kansen in de VS, waar Adyen profiteert van de “superieure” technologie die het heeft.

JPMorgan Cazenove wees erop dat Adyen inmiddels ook PayPal achter zich laat, en net als UBS denkt de zakenbank dat Amerika de groeimotor op dit moment is voor de Amsterdammers.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Adyen

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.