Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: gifbeker bij Galapagos nog niet leeg

Uitgelicht: gifbeker bij Galapagos nog niet leeg
12 feb 2021 om 20:15

Na een hectisch 2020 leek Galapagos 2021 in rustiger vaarwater te beginnen. Tot deze week, toen duidelijk werd dat de gifbeker bij het Belgisch-Nederlandse biotechconcern nog niet leeg is.

Galapagos en samenwerkingspartner Gilead Sciences maakten deze week bekend dat ze hun ISABELA Fase 3 studies met het middel ziritaxestat tegen longfibrose vroegtijdig hebben stopgezet en dat ook alle andere klinische studies met dit middel niet worden voortgezet.

Het Independent Monitoring Committee adviseerde dit vanwege een ongunstige balans tussen de werkzaamheid en het veiligheidsrisico.

CEO Onno van de Stolpe sprak van een enorme teleurstelling en dat vonden beleggers ook. Het aandeel verloor nadat het nieuws woensdag bekend werd bijna 19 procent en eindigde bij een slotkoers van 70,68 euro vrijdag, op weekbasis ook ruim 19 procent lager.

Precies een jaar geleden noteerde de koers nog ruim drie keer hoger op 235 euro. Er was toen geen vuiltje aan de lucht en het was vooral wachten op de goedkeuring van ontstekingsremmer filgotinib in Europa, Japan en vooral de Verenigde Staten als behandeling tegen reuma.

Nieuwe sof

Afgelopen zomer besloot de FDA echter om filgotinib niet zonder meer goed te keuren. De toezichthouder stuurde Galapagos en Gilead een zogeheten complete response letter met het verzoek om meer informatie over de eventuele bijwerkingen. De toezichthouder maakte zich zorgen over de hoge dosering van 200 milligram en mogelijke effecten van filgotinib op de spermaproductie bij mannen.

De klap voor het aandeel was al enorm door dat nieuws. Ruim een kwart van de beurswaarde verdampte in de week van de bekendmaking. En kort voor kerst 2020 besloot Gilead om de stekker helemaal uit filgotinib te trekken in de VS.

Een bittere pil, omdat daarmee een flinke potentiële winst verloren ging. De goedkeuring van filgotinib als reumabehandeling in Europa en Japan, hoewel zeker belangrijk, voelde afgelopen jaar dan ook meer als een doekje voor het bloeden.

En nu is daar het stopzetten van de onderzoeken met ziritaxestat tegen longfibrose. Een derde bittere pil na de problemen met filgotinib en het stopzetten van de ontwikkeling van een artrosemiddel, ook vorig jaar.

Nieuwe twijfels over pijplijn

Volgens analisten van Kepler Cheuvreux zorgt het nieuws rond ziritaxestat voor nieuwe onzekerheid rond de pijplijn. De analisten verlaagden hun koersdoel deze week van 89,00 tot 79,00 euro.

Peter Welford van Jefferies sprak van een significante klap voor Galapagos, al vormde de Fase 3 studie met ziritaxestat al een hoog risico.

Volgens Jefferies houdt ook de onzekerheid rond filgotinib aan en zitten de andere onderzoeksstudies met potentiële behandelingen tegen longfibrose nog maar in Fase 1 of 2.

Al met al geen reden om heel optimistisch te zijn over de gang van zaken bij Galapagos, aldus Welford.

Hoop gevestigd op Toledo

Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen hoort teleurstelling erbij als het aankomt op beleggen in biotech. Hij benadrukte dat de pijplijn rond longfibrose nog niet helemaal weg is en wat hem betreft “liggen er nog altijd kansen” voor Galapagos.

En dan is er nog het mysterieuze Toledo-programma; een pijplijn met potentiële behandelingen voor auto-immuunziektes met belangrijke onvervulde medische behoeften.

Versteeg noemt dit platform kansrijk en wil ook filgotinib niet helemaal afschrijven.

Versteeg van InsingerGilissen heeft daarom nog steeds een Aanbevolen advies, “maar wel voor mensen die het hoge risico aankunnen.”

Volgens analist Benoit Louage van Degroof Petercam, die zijn koersdoel verlaagde van 90,00 tot 73,00 euro, zal de verdere nieuwsstroom rond Galapagos dit jaar maar voor beperkt opwaarts potentieel zorgen voor het aandeel. De analist denkt tegelijk ook dat het neerwaarts risico nu beperkt is. Wellicht een schrale troost voor beleggers.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Galapagos

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.