Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

SBM Offshore lost verwachtingen in

SBM Offshore lost verwachtingen in
11 feb 2021 om 07:44

SBM Offshore heeft het afgelopen jaar voldaan aan de eerder dit jaar opwaarts bijgestelde verwachtingen. Dit bleek donderdag voorbeurs uit de cijfers van de Schiedamse oliedienstverlener.

CEO Bruno Chabas benadrukte in een toelichting dat Covid-19 een flinke impact heeft gehad op de energiemarkt en de klanten van SBM Offshore, terwijl de pandemie ook operationeel voor uitdagingen zorgde.

De oliedienstverlener realiseerde echter wel een omzetstijging- en een aantrekkend onderliggend bedrijfsresultaat. Dit komt niet als een verrassing, nadat SBM Offshore zowel bij de halfjaarcijfers- als bij een update over het derde kwartaal de outlook voor 2020 verhoogde. 

SBM Offshore boekte het afgelopen jaar volgens de directional boekhoudmethode, waarbij de inkomsten gespreid worden geboekt, overeenkomstig de echte inkomsten, een onderliggende EBITDA van 944 miljoen dollar, in vergelijking met 832 miljoen dollar in dezelfde periode een jaar eerder.

De divisie Lease & Operate was daarbij goed voor een 22 procent hoger onderliggende EBITDA van 1.031 miljoen dollar, terwijl het Turnkey-resultaat juist licht verlieslatend was.

De omzet van SBM Offshore steeg daarnaast met 9 procent van 2.171 miljoen dollar in 2019 naar 2.368 miljoen dollar het afgelopen jaar.

SBM Offshore meldde bij de vorige kwartaalupdate nog een onderliggende EBITDA voor 2020 van circa 950 miljoen dollar te voorzien met een omzet van 2,3 miljard dollar.

Onder de streep resteerde voor de oliedienstverlener in 2020 een nettowinst van 38 miljoen dollar, tegenover 235 miljoen dollar een jaar eerder.

Voor het jaar 2021 rekent de onderneming op een omzet van circa 2,6 miljard dollar en een onderliggende EBITDA van 900 miljoen dollar.

SBM stelt een dividendverhoging voor van 10 procent, waardoor de totale dividenduitkering uitkomt op 165 miljoen dollar, ofwel 0,89 dollar per aandeel.

Het pro-forma orderboek bedroeg ultimo 2020 21,6 miljard dollar, in vergelijking met 20,7 miljard dollar in 2019.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers SBM Offshore

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.