Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Resultaten Vastned onder druk

Resultaten Vastned onder druk
11 feb 2021 om 07:43

Vastned heeft in 2020 de resultaten onder druk zien staan. Dit bleek donderdagochtend uit cijfers van het vastgoedfonds.

Vastned boekte in 2020 een direct resultaat, bestaande uit de huuropbrengsten, verminderd met de exploitatiekosten, beheerskosten, algemene kosten en financieringskosten, van 31,7 miljoen euro, in vergelijking met 35 miljoen euro in 2019. Per aandeel kwam het directe resultaat uit op 1,85 euro. De afname werd voornamelijk veroorzaakt door lagere nettohuuropbrengsten als gevolg van COVID-19.

Vastned mikte voor 2020 op een direct resultaat per aandeel van 1,70 tot 1,85 euro.

De netto huuropbrengsten van Vastned daalden in het afgelopen jaar van 28,9 miljoen naar 26,2 miljoen euro. Vastned schold 4,1 miljoen euro aan achterstallige huren kwijt als gevolg van de coronacrisis. De bezettingsgraad bleef volgens ad-interim CEO Reinier Walta onverminderd hoog met 96,5 procent eind 2020. Vastned heeft besloten om Walta voor te dragen als nieuwe CEO op de komende aandeelhoudersvergadering in april.

Het indirecte resultaat, inclusief de fluctuerende herwaarderingen van het vastgoed, kwam uit op 73,1 miljoen euro negatief, tegenover 12,6 miljoen negatief vorig jaar.

Het totale resultaat bedroeg zo in 2020 44,3 miljoen euro negatief. Een jaar eerder was dit nog een winst van 23,9 miljoen euro.

Vastned stelt over 2020 een dividend voor van 1,73 euro per aandeel.

Financiering

Begin dit jaar meldde Vastned voor 40 miljoen euro aan nieuwe financiering te hebben afgesloten bij ABN AMRO en Rabobank.

Strategie-update

In een separaat persbericht deed Vastned donderdag een nieuwe strategie uit de doeken. Vastned gaat haar portefeuille optimaliseren en concentreren naar panden voor gemengd gebruik in de historische binnensteden, waar winkelen, werken, wonen en ontspannen samenkomen. De focus zal komen te liggen op winkelpanden die verschillende typen huurders aantrekken en waar potentieel is om woningen of kantoren boven de winkels te creëren. Vastned wil zich waar mogelijk richten op het creëren van clusters van panden in de verschillende steden.

Daarbij wil Vastned de kosten terugdringen, onder meer met behulp van digitalisering. 

Outlook

Vanwege de aanhoudende onzekerheid als gevolg van de COVID-19 pandemie en de overheidsmaatregelen ter bestrijding daarvan, geeft Vastned op dit moment geen verwachting af voor het direct resultaat over 2021.

Het dividendbeleid blijft ongewijzigd. Dat wil zeggen dat minimaal 75 procent van het direct resultaat wordt uitgekeerd als dividend.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Vastned

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.