Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Olieprijs daalt

Olieprijs daalt
11 feb 2021 om 20:45

De olieprijs is donderdag gedaald, voor het eerst in acht handelssessies. Op een settlement van 58,24 dollar, werd een vat West Texas Intermediate bijna 0,8 procent goedkoper.

“De omstandigheden rond de vraag naar olie blijven een bron van zorg omdat de recente opwaartse beweging vooral gebaseerd is op een sterk en stabiel herstel in de komende maanden”, aldus marktanalist Robbie Fraser van Schneider Electric.

“Het neerwaartse risico voor die outlook blijft zorgwekkend”, aldus Fraser. Zowel het Internationaal Energieagentschap als de OPEC toonden zich donderdag in hun maandrapporten iets minder optimistisch over het verwachte herstel in 2021.

Het IEA verwacht dat de olievraag in 2021 zal toenemen naar 96,4 miljoen vaten per dag, waarmee circa 60 procent van het volumeverlies tijdens de coronapandemie wordt hersteld. Bij het vorige maandrapport in januari was het IEA nog iets positiever, met toen een totaal van 96,6 miljoen vaten per dag.

De vraag zal volgens het agentschap in het eerste kwartaal verder dalen ten opzichte van de toch al lage niveaus in het vierde kwartaal van 2020. Het IEA voorziet in het eerste kwartaal een daling met 1 miljoen vaten per dag. 

Gunstigere economische vooruitzichten ondersteunen wel een sterkere vraag naar olie in de tweede helft van het jaar, aldus het IEA.

De OPEC stelde in zijn maandrapport de prognoses van het herstel van de mondiale vraag naar olie in 2021 ook iets naar beneden bij.

OPEC voorziet in 2021 een stijging van de vraag naar olie tot een totaal van 96,1 miljoen vaten per dag, wat 100.000 vaten per dag minder is dan de afgegeven prognose in januari.

Het kartel stelde ook zijn groeiverwachtingen voor de productie van niet-OPEC-producenten in 2021 neerwaarts bij met 200.000 vaten per dag. OPEC voorziet nu een stijging van de productie van niet-OPEC-producenten met 700.000 vaten per dag tot een totaal van 63,3 miljoen vaten per dag.  

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.