Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen lager rond middaguur

Europese beurzen lager rond middaguur
9 feb 2021 om 12:13

De Europese beurzen noteerden dinsdag lager en maken daarmee eerder een pas op de plaats dan dat er een voorbereiding op een herhaling van de tweede helft van januari in de maak is.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een daling van 0,5 procent op 407,50 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,6 procent naar 13.972,60 punten. De Franse CAC 40 noteerde een daling van 0,1 procent met een stand van 5.682,09 punten. De Britse FTSE daalde dinsdag 0,1 procent naar 6.518,57 punten.

De markt moet het niet alleen vandaag, maar ook de rest van de week doen met relatief weinig richtinggevende macro-economische cijfers.

De Duitse export liet in december nog wel een plus zien, maar deze was met 0,1 procent op maandbasis wel duidelijk lager dan in november werd gemeten. In heel 2020 was er een overschot op de Duitse handelsbalans van 179,1 miljard euro. De export daalde afgelopen jaar met 9,3 procent en de import met 7,1 procent.

In de Verenigde Staten is de agenda voor dinsdag zeer bescheiden met alleen het ondernemersvertrouwen over januari en de vacatures in december.

Er is vandaag één spreker en dat betreft de voorzitter van de Federal Reserve van St. Louis James Bullard.

Olie noteerde dinsdag verdeeld. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 0,1 procent in het groen op 58,03 dollar, terwijl voor een april-future Brent 60,69 dollar werd betaald, een vrijwel onveranderde prijs.

De euro/dollar noteerde op 1,2105. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,2081 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2050 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Total heeft in het vierde kwartaal van 2020 de winst flink zien teruglopen op jaarbasis, vanwege een lagere olieprijs, maar op kwartaalbasis was er wel sprake van een duidelijke verbetering. Total noteerde 1,3 procent hoger. Ook de aandelen van Royal Dutch Shell en BP hadden de wind in de rug met koerswinsten van respectievelijk 1,5 en 1,3 procent.

Randstad heeft met de cijfers over het vierde kwartaal van 2020 opnieuw duidelijk beter gepresteerd dan voorzien en zag in de eerste volume-indicaties voor januari het peil van voor de pandemie weer terug. Randstad stelde dinsdag over 2020 een dividend voor van 3,24 euro per gewoon aandeel. De koers van het aandeel noteerde 2,4 procent hoger.

EssilorLuxottica won 1,4 procent en Grandvision 2,8 procent. De Europese Commissie zal de concessies die EssilorLuxottica wil doen om goedkeuring te krijgen voor de overname van Grandvision gaan beoordelen. De deadline is gesteld op 12 april. 

In Frankfurt liepen slechts vier hoofdaandelen in koers op, onder aanvoering van Adidas dat bijna 1,5 procent aandikte. Niettemin bleven de verliezen aan de bescheiden zijde.

In Parijs was er iets meer animo met circa 15 hoofdaandelen met een plus in hun koers, hier onder aanvoering van de koers van het aandeel Unibail-Rodamco-Westfield. De koers van het aandeel Saint-Gobain zakte rond de 2 procent en voerde daarmee de lijst van verliezers aan.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,7 procent hoger op 3.915,59 punten, terwijl de Dow Jones index 0,8 procent won op 31.385,76 punten. Techbeurs Nasdaq schreef 1,0 procent bij op 13.987,64 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.