Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: dollar houdt winst vast

Valuta: dollar houdt winst vast
8 feb 2021 om 11:54

De valutamarkt laat maandag weinig beweging zien, nadat de dollar vorige week aansterkte tegenover de euro. De opmars van de dollar, die vorige week 1,5 procent steeg, werd gestopt na de matige banencijfers op vrijdagmiddag uit Amerika, waarna een deel van de winst weer werd ingeleverd.

Toch weet de dollar zijn winst maandag grotendeels vast te houden, nadat Janet Yellen de verwachting uitsprak dat de Amerikaanse economie al in 2022 kan terugkeren naar volledige werkgelegenheid.

“Dat zou gigasnel zijn”, zei valuta-analist Teeuwe Mevissen van Rabobank. In Europa zal dit herstel veel langer duren, nadat de werkloosheid hier ook veel langzamer opliep door de coronacrisis. Dit heeft alles te maken met de flexibele Amerikaanse arbeidsmarkt.

Uitspraken van Yellen over het stimuleringsprogramma ter waarde van 1,9 biljoen dollar tegen de impact van de pandemie hadden niet veel impact op de valutamarkten. “Het vaccinatieverhaal lijkt te domineren”, zei Mevissen. Op dat vlak blijft Europa klungelen, vergeleken met de Amerikanen.

De agenda voor macro-economisch nieuws is nagenoeg leeg. Alleen donderdag komt er een cijfer over de Britse economische groei. Dat zou het Britse pond nog in beweging kunnen brengen, denkt Mevissen. De Britse munt profiteerde vorige week van het rentebesluit van de Bank of England. Na zeer voorzichtige uitspraken daarover werd de mogelijke stap naar een negatieve beleidsrente vrijwel geheel uit de markt geprijsd, volgens Mevissen.

Centrale bankiers, onder wie Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank, zullen deze week uitspraken doen in publieke optredens, maar daarvan wordt niet veel beweging verwacht.

Het economisch herstel in de eurozone komt in de zomer naar verwachting op stoom, maar veel is afhankelijk van de uitrol van coronavaccins in de muntunie, zo zei voorzitter Lagarde zondag in een interview met de Franse krant Le Journal du Dimanche.

Verder wees Lagarde op de noodzaak van het in werking stellen van het Europese coronaherstelfonds van 750 miljard euro. Daarom moeten lidstaten snel met hun begrotingen komen, aldus de ECB-voorzitter. 
 
De aandacht zal deze week vooral liggen bij de bedrijfsresultaten, zoals die van de Nederlandse banken deze week.

De euro/dollar noteerde maandag 0,14 procent lager op 1,2027. Tegenover het Britse pond steeg de euro iets tot 0,8783. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.