Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: Heineken sluit 2020 af met stevige dalingen

Beursblik: Heineken sluit 2020 af met stevige dalingen
8 feb 2021 om 11:54

Heineken heeft een moeilijk 2020 achter de rug als gevolg van de coronacrisis, die de horeca confronteerde met allerlei beperkende maatregelen. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus. 

Het vierde kwartaal was ook nog een lastig kwartaal voor Heineken, zo denken analisten van Berenberg. Veel kernmarkten van de bierbrouwer gingen weer in lockdown of kregen te maken met strengere coronaregels. Ook wees de bank op cijfers uit Vietnam, die geen enkele positieve indicatie gaven van herstel in één van Heinekens groeiregio’s. In november daalde de bierproductie in Vietnam nog altijd met dubbele cijfers.

De analisten die bijdroegen aan de consensus rekenen op een daling van de biervolumes van 241,4 miljoen naar 223,9 miljoen hectoliter.

De consensus wijst op een autonome volumekrimp van 7,1 procent in 2020. In 2019 liet Heineken nog een groei van 3,1 procent zien.

De daling afgelopen jaar was volgens analisten in de regio Afrika, het Midden-Oosten en Europa het grootst met 8,8 procent, op de voet gevolgd door een krimp van 8,0 procent in de regio Azië. De Amerika’s kenden naar verwachting een afname van 6,5 procent.

Voor 2021 rekent de consensus weer op een groei van 6,5 procent voor Heineken.

De geconsolideerde omzet, op basis van het beia-resultaat, bedroeg in 2020 vermoedelijk 20.048 miljoen euro, wat flink minder zou zijn dan de 23.894 miljoen euro een jaar eerder. Op autonome basis zou het gaan om een krimp van 11,1 procent. De operationele winst daalde volgens de analisten van 4.020 miljoen naar 2.448 miljoen euro. Autonoom zou het gaan om een min van 35,2 procent. 

De nettowinst tot slot  zou zijn gedaald naar 468 miljoen euro, of 1.188 miljoen euro op basis van beia. In 2019 was dit respectievelijk 2.166 en 2.517 miljoen euro.

De analisten zien de operationele vrije kasstroom van Heineken dalen van 2.228 miljoen naar 673 miljoen euro.

Ondanks alle resultaatdruk is Barclays niet heel somber. De analisten van de Britse bank menen dat kostenbesparingen in de tweede jaarhelft goed hebben gewerkt. Wel blijft er veel onzekerheid, benadrukte de bank.

“2021 is net van start, maar nu is al duidelijk dat de Europese drankbedrijven opnieuw een uitdagend jaar tegemoet gaan”, aldus de analisten van Deutsche Bank.

Vooral de horeca blijft kampen met tegenwind, denken zij. Sterker nog, de tegenwind zal in het eerste kwartaal nog heviger zijn dan in de laatste drie maanden van 2020 als gevolg van alle coronamaatregelen. “We beschouwen 2022 als de eerste kans op een ‘normaal’ jaar”, aldus Deutsche Bank.

Wel voorziet Deutsche Bank dat in 2021 de biervolumes weer met 6,6 procent oplopen en de omzet met 11,3 procent. De operationele winst stijgt daardoor met 32,6 procent.

Analisten zijn naast de cijfers vooral benieuwd naar de strategie-update van de nieuwe CEO Dolf van den Brink.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Heineken

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.