AEX *
Toegang tot al onze analyses en kooptips? Word abonnee
AEX *
AMX *
BEL20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *

Beursnieuws

ABM maandag, 8 februari 2021 08:05

AEX start handelsweek in het groen

In dit artikel vind u onder andere informatie over: NED25, NLMID,

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,8  procent.

Afgelopen week koerste de AEX al krap 1 procent hoger naar 653,24 punten. Met name negatief ontvangen cijfers van indexzwaargewicht Unilever zorgden ervoor dat de winst op weekbasis niet hoger uitviel.

Het sentiment op de aandelenmarkten werd bij aanvang van de handelsweek nog beheerst door een leger van vooral Amerikaanse particuliere beleggers, verenigd op de website Reddit-wallstreetbets, die zich vastbeten op een select aantal aandelen, maar ook op zilver. De aandelenmarkten kwam daardoor in de voorafgaande handelsweek nog flink onder druk te staan.

Deze particulieren waren niet echt geïnteresseerd in de onderliggende waarde van de aandelen of het edelmetaal, maar zij wilden vooral professionele beleggers een hak zetten die flinke short-posities hadden uitstaan. De spectaculaire koerssprongen zorgden ervoor dat hedgefondsen halsoverkop short-posities moesten terugkopen, en daarnaast ook long-posities moesten verkopen om margin-calls te voorkomen, waardoor de volatiliteit op de effectenmarkten omhoog sprong.

Bij het begin van de afgelopen handelsweek leken Amerikaanse beleggers er echter van overtuigd te raken dat hier sprake is van een deels overwaaiend fenomeen die de markten niet fundamenteel zal veranderen. Daarnaast deden onder meer geruststellende woorden van de Amerikaanse centrale bank, die benadrukte dat de rente nog lang extreem laag zal blijven, imponerende cijfers van de Amerikaanse techgiganten Apple, Alphabet, Facebook en Amazon, en het vooruitzicht van stevige stimuleringsmaatregelen door de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden, het sentiment op Wall Street keren.

"De aandelen-rally [in de afgelopen week] had drie pijlers: de vierde kwartaalcijfers overtroffen de verwachtingen ruimschoots, er komen nieuwe stimuleringsmaatregelen aan en het vaccinatietempo versnelt", merkte Adam Crisafulli, directeur van Vital Knowledge, op.

De Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 sloot afgelopen week alle handelsdagen hoger af en scherpte daarmee zijn hoogste stand ooit aan. Op weekbasis bedroeg de winst bijna 5 procent.

Olie en Azië

Ook de olieprijs zat afgelopen week fors in de lift met een winst voor de Amerikaanse olie-future op weekbasis van ongeveer 9 procent op 56,85 dollar. Beleggers blijven anticiperen op een economisch herstel, wat belangrijk is voor de vraag naar olie, en daarnaast lijken de afspraken van OPEC+ goed stand houden, waardoor er vooralsnog geen sprake is van een sterke productiestijging in de deelnemende landen.

Analist Eugen Weinberg van Commerzbank wees daarbij op het feit dat ondanks de hogere prijzen, Saoedi-Arabië in maart geen korting zal geven aan landen in Azië, wat erop duidt dat de vraag robuust is. Een andere belangrijke factor is het koude winterweer in de VS en Europa, volgens analist Christin Redmond van Schneider Electric, waar extreem koude temperaturen zorgen voor een sterkere vraag naar stookolie en gas, waardoor de voorraden sneller slinken.

In de Aziatische handel vanochtend klimt de Amerikaanse olie-future met 1 procent verder.

De Aziatische aandelenmarkten weten daarnaast vanochtend ook de weg omhoog te vinden, met als koploper de Nikkei index in Tokio met een winst van bijna 2 procent. In China blijft de winst beperkt tot minder dan 1 procent.

Volgens persbureau Reuters hebben de Chinese autoriteiten regels uitgevaardigd die monopolievorming binnen de technologie-sector moeten tegengaan. Vipshop, een Chinese online discountwinkel, kreeg daarnaast vandaag een boete opgelegd van omgerekend een half miljoen dollar vanwege ‘concurrentie-verstorende handelingen’, aldus Reuters.

De techgiganten Tencent en Alibaba noteren ondanks het nieuws van vanochtend licht hoger.

De beurs in Seoel is vanochtend een dissonant met een verlies van een half procent. De Kospi index wordt omlaag getrokken door zware verliezen voor de Zuid-Koreaanse automakers Hyundai Motor en Kia Motors. In een gezamenlijk persbericht verklaarden de bedrijven niet in gesprek te zijn met Apple over de ontwikkeling- en productie van zelfrijdende auto’s.

In verschillende media werd de afgelopen weken juist melding gemaakt van de intenties tot samenwerking. Hyundai zelf verklaarde in januari via een loslippige pr-medewerker met de iPhone-maker om de tafel te zitten, maar het autoconcern trok die verklaring snel weer in.

De dollar zit dit jaar in de lift ten opzichte van de euro. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,2035, terwijl begin januari nog een koers van 1,2350 op de borden stond.

Het cijferseizoen komt later deze week weer volledig op stoom. Vandaag is het evenwel een rustige dag. Ook op macro-economisch vlak is de agenda bijna leeg.

Bedrijfsnieuws

ING is samen met een paar andere banken gestraft door de Taiwanese autoriteiten. Dit meldde persbureau Reuters zondag. Voor ING zou de straf eruit bestaan dat diens kantoor in Taipei gedurende een periode van negen maanden bepaalde valutatransacties niet mag uitvoeren. De straf zou vandaag in gaan.

Jefferies verhoogde het koersdoel voor CM.com van 20,00 naar 30,00 euro, maar handhaafde het Houden advies.

Marel kent zijn personeel ruim 4,83 miljoen aandelen toe via aandelenoptieovereenkomsten. Daarvan worden er ruim 1,5 miljoen stukken aan bestuurders toegekend.

Lavide bereikte een oplossing voor de financiële afwikkeling met oud-CEO Salar Azimi.

Slotstanden Wall Street

Wall Street sloot vrijdag met nieuwe records. De S&P 500 steeg 0,5 procent bij een slotstand van 3.886,83 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent tot 31.148,24 punten en de Nasdaq ging 0,6 procent hoger bij een slotstand van 13.856,30 punten.


De koers van het aandeel NED25 noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.

De koers van het aandeel NLMID noteert live op € * met een verschil van %. De hoogste koers van de dag ligt op € * met het dieptepunt op € *.


Lees meer over de onderwerpen in dit bericht:

Openingsbericht


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

De Aandeelhouder TV

januari 31, 2023

AEX “Stuwende Stieren” – 31jan23

januari 31, 2023

Belangrijke beursweek met Fed en ECB

januari 31, 2023

Grootste stijger AEX: ASM International (ASMI)

januari 31, 2023

KPN en UBS zijn content | 31 januari 2023 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:13

  Europees economisch sentiment trekt aan en beurs in standby-modus voor rentebesluiten

 • 12:08

  AEX stabiliseert binnen uptrend & TA-update Tesla

 • 08:21

  Deze week: rentebesluit Fed en ECB

 • 08:15

  S&P 500 breekt dalende trend, dankzij Big Tech

 • 15:12

  LYNX Beursflash | Aandeel Tesla: analyse 4e kwartaalcijfers

 • 10:07

  Aandeel Tesla: Musk’s Masterplan

 • 08:55

  Futures op Wall Street hoger na cijfers Tesla & Chevron

 • 13:00

  Aandeel ASML: aanhoudende vraag naar chips stuwt omzet

 • 10:35

  ETF van de week: Invesco Solar Energy UCITS ETF (S0LR)

Masterclasses

 • 07 februari

  De beleggingstips voor 2023 van Nico Inberg

 • 07 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Gert Bakelants

 • 14 maart

  De beleggingstips voor 2023 van Edwin Wierda

Columns

Nieuw
31 jan 11:29 Nico Inberg

KPN: Hoeksteentje in de portefeuille

31 jan 09:04 Bas Heijink

Chinese aandelen de lucht in?

30 jan 14:37 Nico Inberg

Philips krijgt het voordeel van de twijfel