Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: dollar omhoog in vertrouwenwekkende markt

Valuta: dollar omhoog in vertrouwenwekkende markt
5 feb 2021 om 11:38

De dollar is ten opzichte van de euro van donderdag op vrijdag bijzonder prijshoudend gebleken en kan met een goed banenrapport over januari nog verder aan kracht winnen.

“Het sentiment rondom de dollar is gunstig en dat hangt samen met economische vooruitzichten voor de Verenigde Staten”, aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO vrijdag tegen ABM Financial News. “Goud is ondertussen flink wat van zijn waarde kwijt en zit net boven de 1.800 dollar. De euro kent een steun op 1.1960 dollar, met een 100-daags voortschrijdend gemiddelde op 1,1966 dollar en een 200-daags voortschrijdend gemiddelde van 1,1702 dollar, maar de dollar heeft al een heel aardige stijging laten zien en dit laatste niveau vergt nog flink wat inspanning”, aldus Boele.

De bank heeft ook voor andere valutaparen de ramingen aangepast, nadat eerder het euro/dollar al aan de beurt was. De dollar noteert naar verwachting aan het eind van dit jaar 110 yen, het Britse pond 1,32 dollar en de euro 0,87 Britse pond. De Zwitserse frank komt in de verwachting van ABN AMRO dit jaar lager uit, waarmee de euro eind 2021 op 1,09 Zwitserse frank lijkt uit te komen.

Verder denkt ABN AMRO dat de yuan het relatief goed blijft doen. “Het monetair beleid van de Fed blijft waarschijnlijk voorlopig ruimer dan dat van de Chinese centrale bank. Daarvan kan de yuan profiteren. Daarnaast gaat de yuan geleidelijk aan een steeds belangrijkere rol spelen op de financiële markten”, lichtte Boele toe.  

Boele vindt het Britse pond hoog gewaardeerd en ziet daar een vaccinatiecomponent in, omdat de Britten de vaart er goed in lijken te hebben met het vaccineren van de bevolking.

“We verwachten nog wel een gematigd opwaarts potentieel van het pond ten opzichte van de euro. Op een gegeven moment gaan de VS en de eurozone de vaccinatiekloof met het Verenigd Koninkrijk dichten. Hierdoor daalt mogelijk het pond. Daarnaast verwachten wij dat de economie in de VS beduidend sterker groeit dan in het VK. De negatieve gevolgen van Brexit voor de Britse economie zijn voelbaar. De effecten van de lockdown verergeren dit alleen maar. We denken ook dat de Bank of England haar beleid langer verruimend houdt dan de Fed. Maar onze verwachting is ook dat de Bank of England eerder haar beleid gaat verkrappen dan de ECB. Om deze redenen denken we dat de dollar zal stijgen ten opzichte van het Britse pond en dat het pond op haar beurt gematigd zal stijgen ten opzichte van de euro”, aldus Boele.

De Duitse fabrieksorders over december lieten op maandbasis een daling zien die forser uitviel dan verwacht.

In de Verenigde Staten komen vanmiddag dus de banendata over januari en verder de definitieve handelsbalans over december en het consumentenkrediet over dezelfde maand naar buiten.

Er wordt een banengroei van 50.000 verwacht tegen een krimp met 140.000 banen. De werkloosheid blijft naar verwachting 6,7 procent.

Sprekers betreffen vandaag de voorzitter van de Bank of England Andrew Bailey en hoofdeconoom Andy Haldane. Verder heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel een ontmoeting met haar Franse ambtgenoot Emmanuel Macron.

De euro noteerde vrijdag 0,1 procent hoger op 1,1981 dollar. De Europese munt noteerde vlak op 0,8750 Britse pond. Het Britse pond steeg vrijdag 0,2 procent en noteerde op 1,3691 dollar. De dollar noteerde 0,1 procent lager op 6,4688 Chinese yuan. De dollar noteerde vandaag onveranderd op 105,5010 yen. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.