Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: dollar blijft in de cockpit

Valuta: dollar blijft in de cockpit
4 feb 2021 om 11:57

De euro blijft ondergeschikt aan de dollar bij een gunstige prognose voor de Amerikaanse economie.

“Dat maakt dat de dollar ten opzichte van de euro naar verwachting voorlopig aan de stijgende hand blijft”, aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. “Bovendien lijken de Democraten meer vertrouwen te hebben in een doorgang voor het coronasteunplan van 1,9 biljoen dollar”, aldus Van der Meer.

Met een stijgende dollar en een oplopende olieprijs zijn de vooruitzichten voor de eurozone ook iets gunstiger, omdat de opwaartse inflatiedruk daarmee wordt aangewakkerd. “Bovendien wil de Europese Centrale Bank voorlopig graag een lagere euro om daarmee deflatie buiten de deur te houden”, aldus de valutahandelaar donderdag.

Met deze inschatting valt de stemming op de valutamarkten volgens Van der Meer nog altijd het beste te omschrijven als afwachtend met voorlopig een focus op de Amerikaanse banendata die vrijdag worden gepubliceerd. “Ook daarvan lijkt de markt te rekenen op veerkracht”, aldus Van der Meer.

De detailhandelsverkopen in de eurozone stegen in december met 2,0 procent op maandbasis en dat was meer dan verwacht.

In de Verenigde Staten volgen vanmiddag de steunaanvragen en de fabrieksorders in december. Voor de steunaanvragen wordt uitgegaan van 830.000 aanvragen tegen 847.000 een week eerder.

Er is donderdag sprake van één spreker en dat is Robert Kaplan van de Federal Reserve van Dallas.

De euro noteerde donderdag 0,4 procent lager op 1,1989 dollar. De Europese munt noteerde 0,1 procent hoger op 0,8826 Britse pond. Het Britse pond verloor donderdag 0,4 procent en noteerde op 1,3587 dollar. De dollar noteerde 0,1 procent hoger op 6,4636 Chinese yuan. De dollar steeg vandaag 0,2 procent en noteerde daarmee op 105,2435 yen. 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.