Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Brits pond sterker na rentebesluit

Update: Brits pond sterker na rentebesluit
4 feb 2021 om 15:02

Het pond sterling werd donderdag sterker, nadat de Bank of England uiterst voorzichtig meedeelde dat het tijd werd om voorbereidingen te treffen om negatieve rente toe te voegen aan de monetaire gereedschapskist.

De euro daalde donderdag 0,7 procent naar 0,8759 pond, na het unanieme besluit van de monetaire commissie om ook de rente op 0,1 procent te houden en het opkoopprogramma te handhaven.

“De commissie wilde duidelijk geen enkel signaal afgeven dat ze van plan is om op enig moment in de toekomst naar een negatieve rente te gaan, maar concludeerde al met al dat het gepast was om te beginnen met de voorbereidingen om die mogelijkheid te bieden als dat in de toekomst nodig zou zijn”, formuleerde de centrale bank omzichtig.

De Bank of England wees erop dat het in elk geval zes maanden zou duren om banken daarop voor te bereiden.

“Bottom line: de kans op negatieve rente is toegenomen, maar er zou een significante gebeurtenis nodig zijn om het te gebruiken”, zeiden economen bij BMO Capital Markets.

Samuel Tombs van Pantheon Macroeconomics voegde daaraan toe dat de centrale bank ook de inflatieverwachting opwaarts bijstelde, zodat de kans is toegenomen dat het doel van 2 procent inflatie wordt bereikt bij het huidige monetaire beleid.

In zijn economische vooruitblik meldde de BoE verder te verwachten dat de Britse economie dit jaar met 5 procent groeit. In november rekende de centrale bank nog op 7,25 procent. Een nieuwe lockdown tegen het coronavirus zal de groei in de eerste maanden van het jaar drukken, maar de uitrol van vaccinaties zou de economie in staat moeten stellen om later in het jaar te herstellen, aldus de Bank of England.

In het lopende kwartaal krimpt de Britse economie vermoedelijk met circa 4 procent.

De uitspraken waren geen verrassing. “We verwachten niet dat de Bank of England zich zal vastleggen op het verlagen van de rente in negatief terrein en zien ook geen aanpassingen van QE”, schreven valuta-analisten Ima Sammani en Simon Harvey van Monex Europe in een vooruitblik.

Het Britse pond steeg na het rentebesluit stevig, volgens analist Naeem Aslam van Avatrade omdat de markt “nu min of meer zeker weet dat het niet tot negatieve rentes zal komen”.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.