Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Kwartaalwinst Shell schiet tekort

Kwartaalwinst Shell schiet tekort
4 feb 2021 om 08:19

Royal Dutch Shell heeft in het vierde kwartaal van 2020 opnieuw fors lagere resultaten geboekt en wist de analistenconsensus niet te halen. Dit bleek donderdag uit cijfers van de Brits-Nederlandse energiereus.

CEO Ben van Beurden noemde 2020 een “uitzonderlijk jaar”. 

“We laten 2020 achter ons met een sterkere balans en zijn klaar om onze strategie te versnellen”, voegde hij toe, waarbij hij herhaalde een progressief dividendbeleid te zullen voeren en het dividend vanaf het eerste kwartaal van 2021 met 4 procent te laten stijgen.

Het zogeheten aangepaste CCS-resultaat, dat wil zeggen de winst op basis van de geschatte actuele kosten en exclusief bijzondere posten toewijsbaar aan aandeelhouders, kwam in het vierde kwartaal uit op 393 miljoen dollar.

Analisten rekenden op 597 miljoen dollar. In het vierde kwartaal van 2019 boekte de energiereus nog een winst van ruim 2,9 miljard dollar.

Conform de verwachting van analisten lieten alle divisies een winstdaling zien, met uitzondering van de tak Chemicals, daar steeg het resultaat van een verlies van 65 miljoen dollar naar een winst van 381 miljoen dollar. Analisten hadden op 291 miljoen dollar gerekend.

Het resultaat per aandeel Royal Dutch Shell kwam uit op 0,05 dollar. Dat was minder dan de 0,08 dollar waarop de consensus uitkwam.

In het vierde kwartaal van 2019 verdiende Shell nog 0,37 dollar per aandeel en in het derde kwartaal van 2020 was dit 0,12 dollar per aandeel. 

De operationele vrije kasstroom werd door de analisten ingeschat op 6,4 miljard dollar in het vierde kwartaal. De kasstroom kwam afgelopen kwartaal daadwerkelijk uit op 6,3 miljard dollar. Dat was een jaar eerder in het vierde kwartaal nog 10,3 miljard dollar. 

Dividend

Shell besloot om een dividend over het vierde kwartaal uit te keren van 0,167 dollar per aandeel, net als over het derde kwartaal.

Analisten voorzagen een dividend van 0,18 dollar per aandeel, tegenover 0,47 dollar in het vierde kwartaal van 2019. In de loop van 2020 besloot Shell echter vanwege de marktomstandigheden om het dividend te verlagen.

Over het lopende eerste kwartaal zal Shell 0,1735 dollar per aandeel uitkeren.

Vooruitzichten

Voor 2021 lijken analisten positiever gestemd. “De prijzen zullen in 2021 hoger liggen dan in 2020, en mogelijk zelfs hoger dan waarop wij aan begin van het jaar rekenden”, schreef analist Oswald Clint van Bernstein recent. Hij mikt vooralsnog op een prijs voor een vat Brent van 51 dollar. “Hogere prijzen hebben significante implicaties voor Shell”, aldus Clint. Hij denkt dat Shell dit jaar 1,48 dollar per aandeel zal verdienen.

Maar als de olieprijs 55 dollar is, dan zou de winstraming van Bernstein stijgen naar 1,89 dollar per aandeel. “En dat is 36 procent boven de consensus.”

Shell gaf productieramingen voor het eerste kwartaal af, maar merkte ook op dat die afhankelijk zijn van de marktontwikkelingen en mogelijk bijgesteld zullen worden.

Op 11 februari staat een beleggersdag van Shell gepland. 


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers ING Groep

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.