Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Futures voorspellen groene opening Wall Street

Futures voorspellen groene opening Wall Street
1 feb 2021 om 12:46

De Amerikaanse futures voorspellen maandag een groene opening voor Wall Street. De S&P 500-future noteerde rond lunchtijd 1,1 procent hoger. Ook de Dow Jones index en Nasdaq lijken maandag duidelijk in de plus te openen.

De positieve start in februari volgt op een volatiele januarimaand. Daarin steeg de Cboe Volatility Index 45 procent. Maandag noteerde de VIX 5 procent lager.

Sommige marktvolgers denken dat de volatiliteit zal afnemen nu veel hedgefunds hun shortposities hebben afgebouwd in hype-aandelen als GameStop en AMC Entertainment. Die noteerden maandag in de voorbeurshandel 10 tot 20 in de plus.

De hype rond deze aandelen en hun short squeezes lijkt inmiddels echter ingeruild voor een massale oproep om zilver te kopen. De afgelopen dagen ging op de website van Reddit-wallstreetbets de hashtag #silvershortsqueeze rond. De zilver-future koerste maandagochtend 11 procent hoger op bijna 30 dollar per ounce. De goudprijs noteerde daarentegen slechts enkele tienden van een procent hoger.

Verrassend, volgens grondstoffenanalist Carsten Fritsch van Commerzbank. “Ik heb dit compleet onderschat. Ik kon me niet voorstellen dat dit zou kunnen gebeuren op een serieuze en grote markt als zilver.”

Chief investment officer Mark Dowding van BlueBay Asset Management verwacht nog steeds dat de aandelenmarkten dit jaar verder zullen stijgen, hoewel bepaalde aandelen zo nu en dan volatiel kunnen bewegen.

“Er is de hoop dat economieën verder herstellen en er is veel beleidsmatige steun”, aldus Dowding, die doelt op de aanhoudende monetaire steun van de Federal Reserve en de verwachte stimulus van de regering van Joe Biden. De Amerikaanse president kwam onlangs met een coronasteunpakket van 1.900 miljard dollar. Een aantal Republikeinse senatoren kwam dit weekend met een tegenvoorstel van circa 600 miljard dollar. Biden streeft naar een deal die door zowel Democraten als Republikeinen wordt omarmd.

Op macro-economisch vlak is er later vanmiddag aandacht voor inkoopdata uit de Amerikaanse industrie in januari. Verder staan de bouwuitgaven in de VS over december op de agenda.

De euro/dollar handelde rond lunchtijd 0,5 procent lager op 1,2080. Olie werd een procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Broker Robinhood blijft de handel in acht ‘hype’-aandelen beperken, waaronder GameStop, AMC, Express, Nokia, Koss en Blackberry. De meeste van deze aandelen lijken ook maandag flink in de plus te openen.

Aandelen van biotechbedrijf Gritstone Oncology werden in de voorbeurshandel ruim 40 procent meer waard, nadat bekend werd dat Gilead Sciences het vaccinplatform van Gritstone gaat gebruiken om een HIV-behandeling te ontwikkelen. Gritstone ontvangt 60 miljoen dollar van Gilead, opgesplitst in 30 miljoen in contanten en 30 miljoen in de vorm van een aandelenkoop door Gilead.

NIO verkocht in januari 7.225 elektrische voertuigen, een stijging van 352 procent. Het aandeel van de Chinese concurrent van Tesla lijkt bijna 4 procent hoger te openen.

Een andere sectorgenoot, Nikola, kreeg maandag een adviesverhoging naar Neutraal van Underperform bij Wedbush. In de voorbeurshandel steeg het aandeel 5 procent in waarde.

Oliereuzen Exxon Mobil en Chevron waren vorig jaar met elkaar in gesprek om de mogelijkheden van een fusie te bekijken, meldde Dow Jones Newswires op basis van bronnen. De marktwaarde van het combinatiebedrijf zou meer dan 350 miljard dollar zijn. Door een fusie zou de op één na grootste oliemaatschappij ontstaan, gemeten naar marktkapitalisatie en productie, na Saudi Aramco. De kans op goedkeuring van toezichthouders zou echter klein zijn. De aandelen van Exxon en Chevron koersen maandag af op een 2 procent hogere opening.

Qua bedrijfsresultaten is het maandag relatief rustig. Later deze weel openen onder meer Exxon Mobil, Pfizer, Amazon, Alphabet, Qualcomm, Ford, Merck, Grubhub en Gilead de boeken.

Slotstanden

Wall Street is vrijdag lager geëindigd. De S&P 500 index daalde 1,9 procent op 3.714,24 punten, de Dow Jones index verloor 2,0 procent tot 29.982,62 punten en de Nasdaq ging 2,0 procent lager tot 13.070,69 punten.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.