Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europa zet herstel in & Reddit/Wallstreetbets richt pijlen op zilver

Europa zet herstel in & Reddit/Wallstreetbets richt pijlen op zilver
1 feb 2021 om 08:55

De Amerikaanse beurzen hebben een turbulente week achter de rug. De S&P 500 verloor zo’n 3,5% en beleefde daarmee de slechtste week sinds vorig jaar oktober. De Dow Jones en de Nasdaq gingen eveneens met ruim 3% omlaag.  De markten lijken zich onder andere zorgen te maken over de productieproblemen van de coronavaccins. Ook blijft onduidelijkheid bestaan over de werking van verschillende vaccins tegen de grote hoeveelheid virusmutaties. De grafiek van de S&P 500 is licht verzwakt en brak de korte termijn stijgende trend. De steun rond 3.600 punten moet de index nu weten op te vangen, om verdere verzwakkingen te voorkomen.

Afgelopen vrijdag was zeker geen beste dag voor de aandelenbeurzen. De S&P 500 verloor 1,93% en sloot op 3.714 punten en de Nasdaq Composite sloot 2% lager op 13.070 punten. Aankomende week ligt de focus van beleggers vooral bij de bekendmaking van de kwartaalcijfers. Maar liefst 99 bedrijven uit de S&P zijn aan de beurt om de boeken te openen. U kunt deze week cijfers verwachten van onder andere Alphabet, Amazon, Alibaba, Snap en Pfizer.

Donderdag is de drukste dag qua cijfers, maar ook daarvoor zijn er al diverse market moving events. Op woensdag verschijnt het eerste voorlopige banenrapport (ADP) van dit jaar. Op vrijdag maakt de Amerikaanse overheid zoals gebruikelijk de officiële cijfers openbaar, met extra details over onder meer de lonen en de participatiegraad.

S&P 500 index koers 01-02-2021

Reddit/Wallstreetbets richt pijlen op zilver

Afgelopen week was een knotsgekke week waarin een stel fanatiekelingen op een reddit forum de hele beurswereld op zijn kop zette. Het aandeel GameStop staat nog altijd op bizarre hoogtes en ook andere aandelen met een hoge short ratio zijn slachtoffer geworden van short squeezes. Het lijkt te bizar voor woorden, maar sinds donderdag gaat er ook een post viraal waarin opgeroepen wordt om de zilverprijs te stuwen.

Onder de titel “the biggest short squeeze in the world’ staan ruim 15.000 reacties van fanatiekelingen die de zilverprijs graag naar $ 1000 willen laten schieten. Nou lijkt dat een beetje te veel gevraagd, maar de zilverprijs is toch echt in beweging gekomen. In twee dagen tijd liep de zilverprijs met 8% op, en ook vannacht is de zilverprijs flink hoger geopend. De zilverprijs staat circa 7% hoger en nadert de weerstand rond de $ 29/30. Eerder al brak de zilverprijs uit de hieronder ingetekende driehoek. U zou kunnen stellen dat de stijging er sowieso al zat aan te komen, want het koersdoel van dit patroon ligt op circa $ 32.

Zilver koers 01-02-2021

Europa start hoger

Na de matige prestaties van afgelopen week laten beleggers zich niet uit het veld slaan. De futures wijzen op hogere openingen die oplopen tot bijna 1%. Gedurende de ochtend staat er een reeks PMI cijfers op de agenda. Deze PMI cijfers geven een goed beeld van de actuele status van de productie- en dienstensector. Het indexcijfer weergeeft het vertrouwen dat inkoopmanagers hebben in de economie. De ontwikkeling en beweging van de PMI wordt derhalve als een belangrijke factor gezien in de economie.

Om 11:00 uur horen we ook hoe het gesteld is met het werkloosheidspercentage in de eurozone. Verder wordt later deze week uitgekeken naar cijfers van onder andere Shell, Unilever en Deutsche Bank.

AEX index koers 01-02-2021

Financiële Agenda


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.