Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX start handelsweek in het groen

AEX start handelsweek in het groen
1 feb 2021 om 08:02

De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een winst van 0,9 procent. 

Afgelopen week deed de AEX juist nog een flinke stap terug met een verlies van 3,6 procent op weekbasis op een slot van 637,11 punten. 

De terugval werd door marktanalisten onder meer verklaard door te wijzen op de aanhoudende zorgen over de coronapandemie en vraagtekens bij de waarderingen van vooral grote Amerikaanse technologie-ondernemingen, waaronder Apple, waarvan de koers flink onder druk kwam te staan ondanks rapportering van cijfers die veel hoger uitvielen dan verwacht. 

Professionele beleggers werden daarnaast ook nerveus door vuurwerk bij individuele aandelen op Wall Street, nadat particuliere beleggers, verenigd op de website van Reddit-wallstreetbets, massaal aandelen die veel geshort worden tot stratosferische hoogten opkochten.  

Zo kwamen aandelen van onder meer computerspelretailer GameStop en de noodlijdende bioscoopuitbater AMC Entertainment in het vizier van de gezamenlijk opererende particuliere beleggers. Dit had tot gevolg dat hedgefondsen die anticipeerden op een koersval van de betreffende ondernemingen geconfronteerd werden met enorme verliezen, waardoor zij gedwongen werden om long-posities te verkopen om margin-calls te voorkomen.

Onder meer deze koersdruk, en wellicht deels angst hiervoor, woog op het sentiment op Wall Street en de hoofdindices sloten vrijdagavond ongeveer 2 procent lager. “Het verhaal rond [onder meer] GameStop, waarbij particuliere beleggers een belangrijke speler worden in de markt, valt niet langer te negeren”, aldus vermogensbeheerder Luc Filip van SYZ Private Banking. 

Acties van brokers om de koopwoede in toom te houden door middel van onder meer aangescherpte margin-verplichtingen leidden ondertussen tot woede en frustratie op de site van Reddit-wallstreetbets, waar alleen al op woensdag meer dan 1 miljoen nieuwe leden werden geregistreerd. 

Aan het einde van de handelsweek en het afgelopen weekend werd op Reddit massaal opgeroepen om zilver te kopen; #silvershortsqueeze. Het vermoeden bestaat onder meer dat Amerikaanse zakenbanken grote shortposities in in zilver-futures hebben uitstaan.

De zilver-future koerste vanochtend in Azië tot 7 procent hoger en noteert daarmee op het hoogste niveau in circa zes maanden tijd op bijna 29 dollar per ounce. De goudprijs noteerde daarnaast 1 procent hoger. 

De Aziatische beurzen zitten daarnaast ook flink in de lift. Seoel en Hongkong winnen zelfs meer dan 2 procent, terwijl de Nikkei index in Tokio 1,5 procent hoger sloot. De winsten voor de Shanghai Composite en de beurs in Sydney zijn meer bescheiden.

De olie-future won in Azië daarnaast een half procent, terwijl het muntpaar euro/dollar vlak noteerde op 1,2131.

In Amerika gaat deze week de aandacht uit naar cijfers van onder meer Alphabet, moederbedrijf van Google, Amazon en de ontwikkelaar van een corona-vaccin Pfizer. Ook de olie-giganten BP en Exxon Mobil komen door met cijfers en later in de week is ook Royal Dutch Shell aan de beurt.

Op macro-economisch vlak zal de aandacht vandaag vooral uitgaan naar de vrijgave van de inkoopmanagersindices voor de industrie in januari, die in de loop van de handelsdag in Europa en Amerika worden vrijgegeven.

Vanochtend werd al bekend dat de Japanse industrie in januari toch weer een krimp liet zien, terwijl in China sprake was van een groeivertraging.

Bedrijfsnieuws

Vivoryon is voornemens om Florian Schmid te benoemen als financieel directeur en wil Ulrich Dauer herbenoemen als CEO.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde vrijdag 1,9 procent op 3.714,24 punten, de Dow Jones index verloor 2,0 procent tot 29.982,62 punten en de Nasdaq ging 2,0 procent lager tot 13.070,69 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Infineon

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.