Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beleggers komende week beducht op nieuwe short squeezes

Beleggers komende week beducht op nieuwe short squeezes
31 jan 2021 om 13:21

Komende week gaat de voornaamste aandacht van beleggers naar een nieuwe reeks bedrijfscijfers. Maar ook een rentebesluit van de Bank of England en heel wat inkoopmanagersindices worden in de gaten gehouden. 

Afgelopen week trokken noodlijdende bedrijven als AMC en Gamestop echter de schijnwerpers naar zich toe door forse koersstijgingen van honderden procenten. Hordes aan kleine beleggers stortten zich, na discussies op social media als Reddit, op die aandelen waarna hedgefunds met shortposities zich genoodzaakt zagen terug te kopen. Toezichthouders, beurzen en brokers zoeken ondertussen naar oplossingen om eventuele marktmanipulatie en overdreven speculatie tegen te gaan. 

Ook explosieve koersstijgingen van een aantal Nederlandse aandelen in de afgelopen week zou op deze manier te verklaren zijn. “Shorters knijpen ‘m, zie de reactie bij Wereldhave en Unibail”, zei analist Nico Inberg van DeAandeelhouder, erop wijzend dat Wereldhave het meest geshorte fonds in Nederland is. “Hedgefondsen kopen voor de zekerheid een deel van hun posities terug.” Unibail steeg afgelopen week ruim 20 procent en Wereldhave zo’n 7 procent.

Komende week zullen beleggers opnieuw beducht zijn op short-squeezes. Daarnaast “zorgen het economisch herstel en [corona]vaccinaties in Europa voor een hogere volatiliteit op de markten”, aldus econoom Bert Colijn van ING.

Macro-agenda

Maandag beginnen we de macro-economische week met inkoopmanagersindices voor de industrie in Japan, China, Europa en Amerika. Dezelfde reeks aan landen publiceert haar indices voor de dienstensectoren op woensdag. 

China kwam dit weekend al met officiële inkoopdata uit de industrie en dienstensector. Die cijfers toonden een groeivertraging in januari. 

Dinsdag verschijnt een Frans inflatiecijfer, de hele eurozone volgt een dag later. Ook op dinsdag zijn er groeicijfers van Italië en de eurozone. In Italië is een politieke crisis ontstaan vanwege de aanpak van de coronacrisis. Premier Giuseppe Conte stapte daarom vorige week op. De media speculeren over voormalig ECB-voorzitter Mario Draghi als opvolger.

De Australische centrale bank komt dinsdag met zijn rentebesluit, de Bank of England doet dat donderdag. Verwacht wordt dat de Britse centrale bank de rente handhaaft op 0,1 procent. Volgens economen van MUFG is een renteverlaging tot in negatief terrein veel minder waarschijnlijk geworden nu de economie in het VK veerkrachtig is gebleken aan het eind van 2020 en er een handelsdeal is gesloten met de EU.

Ook de Amerikaanse arbeidsmarkt wordt komende week weer gemonitord. Januari loopt op zijn einde dus vrijdag zal een officieel jobrapport online komen, voorafgegaan door een ADP-rapport op woensdag. Donderdag verwachten we zoals steeds een wekelijkse publicatie van de steunaanvragen. Die werkloosheidsuitkeringen krijgen door de coronacrisis trouwens een stevige fiscale boost en nu Joe Biden de presidentsfakkel heeft overgenomen zit er nog meer in de pijplijn. 

Op vrijdag staat verder een handelsbalans voor de Verenigde Staten op de agenda. De Duitse fabrieksorders zullen dan op aandacht kunnen rekenen van Europese beleggers.

Bedrijfscijfers

Het jaar 2020 was voor de meeste bedrijven enorm moeilijk vanwege de coronapandemie. Naast de jaarcijfers wordt ook gelet op de eventueel afgegeven vooruitzichten. Het zicht is echter troebel door onzekerheid over nieuwe besmettingsgolven en de trage vaccinatie-uitrol.

In eigen land is de cijferweek relatief rustig. Woensdag opent Marel de boeken. Donderdag volgen TomTom, Shell en Unilever. DGB houdt dan een buitengewone aandeelhoudersvergadering.

In het buitenland zijn er maandag cijfers van Siemens Healthineers. Dinsdag openen BP, Exxon Mobil, Harley-Davidson, ManpowerGroup, Pfizer, Sysco, UPS, Alphabet en Amazon de boeken. 

Woensdag is de beurt aan Siemens, Vodafone, GSK, AbbVie, eBay, Paypal, Quallcomm en Spotify. Donderdag openen Deutsche Bank, Infineon, Royal Mail, Total, Merck & Co, Gilead, GoPro, Snap, Ford en Yum Brands de boeken. 

Vrijdag sluiten we de week af met Sanofi en Regeneron.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers NN Group

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.