Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street sluit lager

Wall Street sluit lager
29 jan 2021 om 22:09

Wall Street is vrijdag lager geëindigd. De S&P 500 index daalde 1,9 procent op 3.714,24 punten, de Dow Jones index verloor 2,0 procent tot 29.982,62 punten en de Nasdaq ging 2,0 procent lager tot 13.070,69 punten.

Hype-aandelen als AMC Entertainment en GameStop zagen de koersen vrijdag weer fors oplopen, met ruim 50 tot bijna 70 procent. Broker Robinhood laat in beperkte mate weer toe dat in deze en andere stevig geshorte aandelen nieuwe posities mogen worden ingenomen. Donderdag kreeg de broker veel kritiek door samen met een aantal andere brokers restricties in te stellen op de handel in deze aandelen.

“Het verhaal rond GameStop, waarbij particuliere beleggers een belangrijke speler worden in de markt, valt niet te negeren, aldus vermogensbeheerder Luc Filip van SYZ Private Banking. 

Hedgefondsen worden gedwongen om long-posities af te bouwen om verliezen op shortposities op te vangen en dat weegt op het algehele marktsentiment. De aandelenmarkten bewogen in januari sowieso volatiel vanwege nieuwe coronalockdowns en de trage uitrol van vaccins. De Cboe Volatility Index steeg in januari zo’n 40 procent.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de persoonlijke inkomens in de VS met 0,6 procent zijn gestegen in december, na een daling van 1,3 procent in de voorgaande maand. Economen rekenden vooraf op een stijging van 0,1 procent. De bestedingen zijn in december daarentegen met 0,2 procent gedaald, na een daling van 0,7 procent in november. Economen hadden een daling van 0,4 procent voorspeld. Verder kwam de PCE kerninflatie in december uit op 0,3 procent op maandbasis en op 1,5 procent op jaarbasis. Dir cijfer wordt door de Fed nauwlettend in de gaten gehouden.

Econoom Gero Jung van Mirabaud Asset Management verwacht dat consumenten in de VS op korte termijn voorzichtiger zullen zijn, wat invloed kan hebben op het economisch herstel. Op de middelange termijn verwacht Jung juist een toenemende consumptie.

Verder meldde de Universiteit van Michigan een daling van het consumentenvertrouwen in de VS in januari. De index daalde tot 79,0. De bestaande woningverkopen stegen in december harder dan verwacht, met 0,7 procent.

De olieprijs bewoog vrijdag volatiel. Op een settlement van 52,20 dollar werd een vat West Texas Intermediate uiteindelijk 0,3 procent goedkoper.

De euro/dollar noteerde op 1,2138. De bitcoin steeg vrijdag even 12 procent nadat de topman van Tesla, Elon Musk, de hashtag bitcoin aan zijn Twitter profiel toevoegde. Inmiddels staat de cryptomunt nog 5 procent hoger op 34.865 dollar.

Bedrijfsnieuws

Het coronavaccin van Johnson & Johnson heeft in een Fase 3 studie een gemiddelde effectiviteit laten zien van 66 procent. Het gaat om een eenmalige dosis van het vaccin. De farmaceut zal nu een aanvraag indienen bij toezichthouder FDA voor goedkeuring voor noodgebruik van het vaccin.

Het aandeel daalde 3,6 procent. Concurrent Moderna ging 8,5 procent hoger en BioNTech steeg ruim 6 procent. De effectiviteit van het coronavaccin van zowel Moderna als Pfizer/BioNTech ligt een flink stuk hoger, net als dat van Novavax. Dat aandeel ging vrijdag liefst 65 procent hoger.

Caterpillar heeft in het vierde kwartaal de resultaten opnieuw fors onder druk zien staan, maar presteerde wel beter dan analisten hadden verwacht. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 2,12 dollar. Dat was flink lager dan de 2,71 dollar een jaar eerder, maar wel meer dan de 1,42 dollar waarop analisten geraadpleegd door FactSet rekenden. Het aandeel daalde 0,9 procent.

Colgate-Palmolive heeft het afgelopen kwartaal nipt de prognose van analisten verslagen. gepresteerd. De winst kwam uit op 0,77 dollar per aandeel. Vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten rekenden op een winst van 0,76 dollar per aandeel. Het aandeel daalde 1,5 procent.

Eli Lilly heeft ondanks een sterk vierde kwartaal de outlook voor 2021 neerwaarts bijgesteld. Dit bleek vrijdag uit de cijfers van de farmaceut uit Indianapolis. De farmaceut rekent nu op een winst tussen 7,10 en 7,75 dollar, terwijl dit eerder 7,25 tot 7,90 dollar was. Het aandeel verloor 0,9 procent.

Chevron heeft in het vierde kwartaal opnieuw verlies geleden, maar de rode cijfers waren een stuk minder donker dan een jaar eerder. Chevron boekte een nettoverlies van 665 miljoen dollar, in vergelijking met een verlies van 6,6 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Op aangepaste basis kwam het resultaat uit op een verlies van 0,01 dollar per aandeel. De markt hield evenwel rekening met een winst van 0,08 dollar per aandeel. Het aandeel daalde 4,3 procent.

Honeywell heeft het afgelopen kwartaal een lagere winst en omzet geboekt, maar overtrof wel de verwachtingen. De aangepaste winst bedroeg 2,07 dollar per aandeel. Vooraf door FactSet Research geraadpleegde analisten rekenden op een aangepaste winst per aandeel van 2,00 dollar. Het aandeel daalde 3,8 procent.

Visa behaalde in het afgelopen kwartaal een lagere winst en omzet als gevolg van de coronacrisis, maar de resultaten waren wel beter dan verwacht. Het aandeel leverde 2,1 procent in.

Mondelez realiseerde in het afgelopen kwartaal een hogere omzet en winst. Voor dit jaar rekent Mondelez op een autonome omzetgroei van minimaal 3 procent. Het aandeel verloor 2,9 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.