Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Update: Shell moet Nigeriaanse boeren compenseren

Update: Shell moet Nigeriaanse boeren compenseren
29 jan 2021 om 12:49

De Nigeriaanse dochtervennootschap van Royal Dutch Shell is aansprakelijke voor de gevolgen van twee olielekkages in Nigeria. Dit besliste het gerechtshof Den Haag vrijdag.

Vier Nigeriaanse boeren en milieudefensie eisten een schadevergoeding van Shell. Ook eisten zij dat Shell de verontreiniging beter opruimt en maatregelen treft om herhaling te voorkomen.

Het gaat om de schade als gevolg van lekkages van ondergrondse oliepijpleidingen en een olieput in de periode 2004 tot en met 2007. 

Shell stelt niet aansprakelijk te zijn. Volgens de oliereus zijn de lekkages het gevolg van sabotage die niet voor haar rekening komt. Ook meent Shell dat er al afdoende is schoongemaakt.

De rechter bepaalde dat Shell wel degelijk verantwoordelijk is voor de lekken in de pijplijn en daarmee ook voor de schade die hierdoor werd veroorzaakt.

In een reactie liet Shell weten dat het erg teleurgesteld is in de uitspraak. “Sabotage, oliediefstal en illegale raffinage zijn grote uitdagingen in het Niger Delta”, aldus de oliereus.

“Ongeacht de oorzaak ruimen we op en saneren we”, voegde een woordvoerder toe.

De hoogte van de schadevergoeding moet nog worden vastgesteld in een vervolgprocedure.

Een derde uitspraak van het gerechtshof betrof de olieboorput bij Ikot Ada Udo. Daar staat sabotage wel vast. Het gerechtshof laat nog in het midden, of dat betekent dat Shell dus niet aansprakelijk kan worden gehouden voor de lekkage.

Op een rood Damrak steeg het aandeel Royal Dutch Shell vrijdag fractioneel.

Update: om reactie Shell en koers toe te voegen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.