Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: solide cijfers en overnamefantasie jagen KPN niet hoger

Uitgelicht: solide cijfers en overnamefantasie jagen KPN niet hoger
29 jan 2021 om 20:15

KPN kwam afgelopen week met meevallende kwartaalcijfers, maar het aandeel daalde toch, ondanks overnamespeculatie.

Het aandeel KPN verloor op weekbasis 2,1 procent bij een slotkoers van 2,58 euro vrijdag. 

Toch lukte het KPN om in het vierde kwartaal van 2020 meer winst te boeken dan verwacht en het telecombedrijf mikt voor dit jaar ook op een hogere vrije kasstroom. 

“In de loop van het jaar zagen we bemoedigende ontwikkelingen in de consumentenmarkt, met een groei van het aantal mobiele abonnees en een stabiliserend klantenbestand voor breedband, voornamelijk gedreven door glasvezel”, aldus CEO Joost Farwerck woensdag in een toelichting op de kwartaalcijfers. “Het geeft vertrouwen om te zien dat de groei van inkomsten uit glasvezel voor het eerst opweegt tegen de daling van de inkomsten uit koper.”

“Hoewel we in de zakelijke markt nog steeds te maken hebben met de gevolgen van corona, liggen we op schema om onze MKB- en grootzakelijke klanten te migreren naar een toekomstbestendige propositie en zien we groei in onze kernproducten, te weten breedband en mobiel”, aldus de topman. “Dankzij ons open-netwerkbeleid blijven we een solide groei zien in het wholesale segment.”

Wel merkte Farwerck een negatieve trend op in de klanttevredenheid, zowel in de consumentenmarkt als de zakelijke markt als gevolg van “verschillende factoren.”

Resultaten

KPN behaalde in het vierde kwartaal een omzet van 1.354 miljoen euro, wat een aangepaste EBITDA na leases opleverde van 561 miljoen euro en een nettowinst van 174 miljoen euro.

Analisten mikten voor het vierde kwartaal op een omzet van 1.319 miljoen euro met een aangepaste EBITDA na leases van 563 miljoen euro en een nettowinst op 102 miljoen euro.

Een jaar eerder boekte KPN nog een omzet van 1.393 miljoen euro, een aangepaste EBITDA na leases van 561 en een nettowinst van 84 miljoen euro. In het derde kwartaal van 2020 lag de omzet op 1.299 miljoen euro en de aangepaste EBITDA na leases op 598 miljoen euro.

De vrije kasstroom zonder het dividend van Telefonica Deutschland kwam in het vierde kwartaal uit op 268 miljoen euro. De consensus rekende op 259 miljoen euro tegen 284 miljoen euro een jaar eerder.

Het telecombedrijf investeerde afgelopen kwartaal 289 miljoen euro, een daling van 10 procent.

In heel 2020 werd door KPN een omzet geboekt van 5.275 miljoen euro, een aangepaste EBITDA na leases van 2.320 miljoen euro en een nettowinst van 561 miljoen euro. De analistenconsensus voorspelde een gerapporteerde omzet van 5.247 miljoen euro, een aangepaste EBITDA na leases van 2.321 miljoen euro en een nettowinst van 488 miljoen euro.

De investeringen in heel 2020 schatten de analisten in op 1.115 miljoen euro en de vrije kasstroom op 755 miljoen euro. KPN zelf mikte op een aangepaste EBITDA na leases van 2.320 miljoen euro en een vrije kasstroom van ongeveer 750 miljoen euro. Uiteindelijk kwam in 2020 de kasstroom uit op 765 en bedroegen de investeringen 1.147 miljoen euro.

In 2019 bedroeg de vrije kasstroom 726 miljoen euro.

Outlook

KPN wil over 2020 een dividend uitkeren van 13,0 cent per aandeel, tegen 12,5 cent over 2019. KPN keerde al een interim-dividend uit van 4,3 cent per aandeel. 

Het telecombedrijf liet eerder al weten te mikken op een groei van het dividend in de komende jaren met 3 tot 5 procent per jaar.

KPN verhoogde woensdag de outlook voor de vrije kasstroom in 2021 naar circa 765 miljoen euro, waardoor een dividend over 2021 van 13,6 cent per aandeel mogelijk is. De EBITDA na leases zal dit jaar uitkomen op 2.345 miljoen euro en de investeringen op 1,2 miljard euro, denkt KPN.

Reacties

“Concluderend zien we een betere vrije kasstroom, een zwakkere EBITDA en een niet zo spectaculaire aanwas van klanten, maar de verbeteringen in het derde kwartaal zetten door”, aldus ING, geholpen door de coronacrisis en “hopelijk” glasvezel.

Analisten van Jefferies beoordeelden de kwartaalrapportage van KPN als solide. De voor 2021 afgegeven outlook was echter wel wat aan de magere kant ten aanzien van de EBITDA, vond de zakenbank.

De consensus ziet Jefferies evenwel niet dalen, daarbij wijzend op overnamefantasie rond KPN.

In het verleden werd KPN al aan verschillende kopers gekoppeld. In 2019 werd Brookfield genoemd als geïnteresseerde en in 2020 was de beurt aan EQT.

Langer geleden probeerde het Mexicaanse America Movil al om KPN in te lijven, maar die poging liep stuk. Wel hadden de Mexicanen, onder aanvoering van miljardair Carlos Slim, een significant belang opgebouwd in KPN.

De laatste melding van America Movil in KPN dateerde van september 2018, toen de Mexicanen nog een belang hadden van net iets meer dan 16 procent.

Maar afgelopen week dook America Movil weer op in de registers van toezichthouder AFM. Het belang in KPN bleek vergroot naar iets meer dan 20 procent. En dat zorgde voor speculatie.

Wat beleggers volgens Jefferies echter niet moeten vergeten, is dat KPN beschikt over een sterke beschermingswal en dat ook de Nederlandse overheid kritisch meekijkt. Daar weet America Movil alles van.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Vopak

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.