Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: beperkt enthousiasme bij Philips

Uitgelicht: beperkt enthousiasme bij Philips
29 jan 2021 om 19:15

Philips wist met zijn kwartaalcijfers te overtuigen afgelopen week, maar mede door verliezen op de bredere beurzen eindigde het aandeel op weekbasis alsnog lager. 

Het aandeel sloot vrijdag op 45,00 euro, hetgeen een koersverlies op weekbasis markeert van 1,5 procent.

Philips zag in het vierde kwartaal van 2020 bij een grofweg stabiele omzet de winst oplopen dankzij een hogere marge. Het healthtechbedrijf profiteerde van een hogere vraag bij Connected Care. De vergelijkbare omzetstijging van deze divisie bedroeg maar liefst 24 procent op jaarbasis, waar analisten rekenden op een sprong van ruim 15 procent.

Vooral de sterke vraag naar beademingsapparatuur deed de Connected Care-divisie goed, zo hadden de analisten van Citi Research vooraf al voorzien.

De andere twee divisies, Diagnosis & Treatment en Personal Health, lieten een groei op vergelijkbare basis zien van 1 en 5 procent. Analisten hadden gerekend op 1 tot 3 procent. Onder de streep restte een nettowinst van 607 miljoen euro. Dit is meer dan de 556 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2019, terwijl analisten hadden gerekend op 636 miljoen euro.

“Een solide finish”, oordeelde Berenberg. 

Bovendien kondigde Philips afgelopen week enkele nieuwe opdrachten aan. Zo tekende het een vijfjarig contract met het academische ziekenhuis van Rennes, voor de ondersteuning van beeldtechnologie voor medische diagnoses en interventies en de monitoring van patiënten.

Philips sloot ook een overeenkomst voor een strategische samenwerking met de Spaanse zorggroep Vithas, die de meest geavanceerde technologie van Philips gaat gebruiken in zijn ziekenhuizen en klinieken. 

Voor beide opdrachten werden geen financiële details gemeld.

Reacties

Berenberg sprak van nette kwartaalcijfers van Philips en Credit Suisse en UBS zagen ruimte om hun koersdoelen te verhogen. Credit Suisse verhoogde het koersdoel van 41,00 naar 45,00 euro bij een onveranderd Neutraal advies en UBS ging van 51,00 naar 54,00 euro met een koopaanbeveling.

UBS was te spreken over de bemoedigende orderinstroom voor 2021 en Credit Suisse vond de cijfers meevallend. Toch geeft Credit Suisse de voorkeur aan Siemens Healthineers, omdat er voor Philips op korte termijn maar weinig aanjagers zijn.

Philips zei voor 2021 nog altijd onzekerheid te zien door de coronacrisis. De onderneming rekent op een lage enkelcijferige omzetgroei op vergelijkbare basis, aangejaagd door de groei bij Diagnosis & Treatment en Personal Health, maar wat deels weer teniet wordt gedaan door de omzetontwikkeling bij Connected Care.

Daarnaast mikt Philips op een margestijging van 60 tot 80 basispunten.

“We zien nette stap-voor-stap verbeteringen op de lange termijn”, aldus ING. “Daarbij meent de onderneming dat het aan marktaandeel wint”, aldus de bank. Maar, zo waarschuwden de analisten, er is ook relatief veel onzekerheid voor 2021.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Philips

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.