Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen lager richting weekend

Europese beurzen lager richting weekend
29 jan 2021 om 18:50

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag in het rood geëindigd. Bij een slot op 395,85 punten daalde de Stoxx Europe 600 index 1,9 procent. De Duitse DAX verloor 1,7 procent op 13.432,87 punten, de Franse CAC 40 eindigde 2,0 procent lager op 5.399,21 punten en de Britse FTSE 100 daalde 1,8 procent tot 6.407,46 punten.

Marktanalist David Madden van CMC Markets wees erop dat de angst in de markt terug is nu diverse brokers de restricties op bepaalde hype-aandelen zoals GameStop hebben versoepeld. Dit zou opnieuw kunnen leiden tot short-squeezes en hedgefondsen die gedwongen worden hun shortposities af te dekken.
   
Verder werd bekend dat het Comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik, CHMP aan het Europees Geneesmiddelenbureau een positief advies heeft uitgebracht over de werkzaamheid en veiligheid van het coronavaccin van AstraZeneca. Het vaccin, dat AstraZeneca samen met de Universiteit van Oxford ontwikkelt, werd vervolgens goedgekeurd door de Europese Unie voor toediening bij personen vanaf 18 jaar. Het EMA waarschuwde dat het vaccin nog te weinig is getest bij personen van 55 jaar en ouder om te bepalen of het vaccin ook in die leeftijdscategorieën veilig is, maar de toezichthouder verwacht dit wel.

Het positieve advies komt op een moment dat het farmabedrijf overhoop ligt met Brussel over de levering van het aantal vaccins aan de lidstaten. Vorige week werd bekend dat productieproblemen ervoor zorgen dat AstraZeneca veel minder vaccins kan leveren dan afgesproken.

Madden van CMC wees er ook op dat de vaccinuitrol in de EU tot nu toe traag verloopt.

Op macro-economisch vlak was er onder meer aandacht voor bbp-cijfers uit een aantal grote eurozone-economieën. De Duitse economie groeide in het derde kwartaal nog met 8,5 procent, maar daar was in de laatste drie maanden van 2020 op kwartaalbasis slechts 0,1 procent van over. Dit was een fractie beter dan verwacht. In Frankrijk was in het vierde kwartaal sprake van een krimp met 1,3 procent op kwartaalbasis, terwijl Spanje met 0,4 procent groeide.

“Nu de lockdown in Duitsland is verlengd tot zeker medio februari en Frankrijk afstevent op een nieuwe nationale lockdown, is er weinig hoop dat de groei in het eerste kwartaal indrukwekkend zal zijn”, aldus Madden.

De euro/dollar handelde rond het slot op 1,2137. Olie werd een procent duurder.

Bedrijfsnieuws

AstraZeneca daalde 2,1 procent ondanks het positieve Europese advies voor zijn coronavaccin.

Daimler boekte in 2020 resultaten die significant hoger uitvielen dan waar het bedrijf en de markt op rekenden. Daimler zegt ook positieve ontwikkelingen te verwachten in 2021, zonder concrete details te noemen. Het aandeel sloot 0,9 procent hoger.

SAP heeft in het vierde kwartaal van 2020 de winst op jaarbasis zien terugvallen en ook de operationele winst en omzet daalden, zo bevestigde het bedrijf eerder bekendgemaakte resultaten. Het aandeel daalde 3,2 procent.

Hennes & Mauritz zag in het vierde kwartaal van 2020, dat eindigde op 30 november, kans om zwarte cijfers te schrijven, ofschoon de omzet en de resultaten wel een vrije val maakten ten opzichte van het vierde kwartaal over 2019. Het aandeel verloor 5,0 procent.

Signify daalde 3,5 procent na cijfers. Er waren weinig verrassingen nadat Signify eerder al met een tussentijdse update kwam. Het ontbreken van een concrete outlook voor 2021 noemde Morgan Stanley wel een tegenvaller.

Wall Street

Rond het Europese slot noteerden de indexen op Wall Street een procent lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.