Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europa maakt exportban mogelijk & Europese indices starten rood

Europa maakt exportban mogelijk & Europese indices starten rood
29 jan 2021 om 08:19

Amerikaanse indices hebben gisteren een comeback gemaakt maar geven vannacht quasi alles terug. De S&P 500 index was gisteren bijna 1% hersteld tot 3.787 punten. Maar als we de ES-future bekijken (S&P 500 E-mini) merken we op dat de future vannacht 1,35% gezakt is tot 3.728 punten. We kunnen hetzelfde fenomeen zien bij de andere bekende indices uit de VS. Deze keer lijkt de oorzaak de krappe liquiditeit te zijn in de Chinese financiële markt. Verder kregen we te horen dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal 4% gegroeid is ten opzichte van het kwartaal ervoor.

 

Koers ES future

Zilvermijnaandelen gaan door het dak

Gisteren was zilver één van de best presterende edelmetalen. Dit had als gevolg dat vele zilvermijnaandelen sterk stegen. Denk hierbij aan MAG Silver Corp, Wheaton Precious Metals en Pan American Silver. Toch bleek First Majestic Silver de sterkste stijger te zijn. Het bedrijf profiteerde van een stijgende zilverprijs maar ook van goed nieuws omtrent een aanklacht rond belastingfraude in Mexico. De geruchtenmolen draait op volle toeren op Wall Street. De sterke stijging in het zilvermijnaandeel First Majestic Silver (AG) zou te wijten zijn aan de Reddit groep WallStreetBets. Dit gezegd hebbende, zien we wel dat de zilver future (SI) stijgt onder een verhoogd volume. Gemiddeld gezien worden er zo’n 100.000 contracten verhandeld. Gisteren zien we dat het volume de 200.000 aantikt. De sterke stijging in de zilvermijnaandelen zou dus wel eens vanuit een andere hoek kunnen komen dan de WallStreetBets.

Bent u ook benieuwd naar de verwachtingen rond de zilverprijs in 2021? Of heeft u interesse om te beleggen in zilver? Lees dan zeker: “Zilverprijs verwachting 2021”.

 

Koers AG

Europa eerst

Europa zal wettelijk de export van Europees geproduceerde vaccins kunnen tegenhouden. De Europese Unie maakt geen goede beurt op het wereldtoneel doordat ze haar vaccinatieprogramma maar niet vlot uitgerold krijgt. Alles heeft te maken met het niet tijdig leveren van de beloofde vaccins. In tegenstelling tot wat in Europa gebeurt, verloopt het vaccinatieprogramma in het Verenigd Koninkrijk soepel. Europa vermoedt dat de vaccinproductie in Europese bedrijven gebruikt wordt om verscheept te worden naar het Verenigd Koninkrijk. Dat ligt natuurlijk extreem gevoelig na de aanslepende brexitsaga. De exportban kan enkel mogelijk gemaakt worden wanneer er een aantal voorwaarden voldaan zijn. Eén van de voorwaarden zal de levering zijn van het beloofd (per contract) aantal covid-vaccins.

Europa start rood

De BEL20 index won 0,57 % terrein. Gisteren waren de Belgische topaandelen Aperam, Solvay en KBC. Het lijstje Belgische flopaandelen werd aangevuurd door Umicore, Galapagos en Proximus.

De Amsterdamse sterindex AEX25 sloot 0,17 % hoger. In Nederland waren ArcelorMittal, ING en ASML de beste aandelen uit de AEX25. Galapagos, KPN en Vopak waren dan weer de Nederlandse flopaandelen.

De DAX30 sloot 0,33 % in het groen. De top vijf stijgers uit de DAX30 waren Infineon, Daimler en Linde. Delivery Hero, Adidas en Deutsche Wohnen waren de top 5 dalers uit de DAX30.

Volgens de Europese Centrale Bank kan Europa, door middel van het goedgekeurde steunpakket, de economie een boost geven tot 1,5 %.

De zwakke Chinese beursdag, heeft zijn weerslag op Europa. De AEX25 start voorbeurs 0,68 % in het rood. Hetzelfde voor de DAX30 met een daling van 0,91 %.

Financiële Agenda

Vrijdag 29 januari JPY – Banen/aanvragen ratio
JPY – Tokyo Basis CPI
JPY – Industriële Productie
DE – Brutobinnenlandsproduct (BBP)
DE – Werkloosheidscijfers
VS – PCE Prijsindex
VS – Chicago Inkoopmanagersindex (PMI)
VS – Michigan Consumentenvertrouwen
VS – Voorlopige huisverkopen
00:30
00:30
00:30
10:00
10:00
14:30
15:45
16:00
16:00

Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.