Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Chevron lijdt verlies

Chevron lijdt verlies
29 jan 2021 om 13:52

Chevron heeft in het vierde kwartaal opnieuw verlies geleden, maar de rode cijfers waren een stuk minder donker dan een jaar eerder. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het Amerikaanse oliebedrijf.

Chevron boekte een nettoverlies van 665 miljoen dollar, ofwel een verlies van 0,33 dollar per aandeel, in vergelijking met een verlies van 6,6 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. In het derde kwartaal van dit jaar verloor Chevron 207 miljoen dollar en in het tweede kwartaal was dit zelfs nog 8,3 miljard dollar.

Bij de tak Upstream steeg het resultaat van een verlies van 6,7 miljard dollar naar een winst van een half miljard dollar. Bij downstream was sprake van een tegenovergestelde beweging. Terwijl er in 2019 nog een winst werd geboekt van 672 miljoen dollar, leed Chevron afgelopen kwartaal een verlies van 338 miljoen dollar.

Op aangepaste basis kwam het resultaat uit op een verlies van 0,01 dollar per aandeel. De markt hield evenwel rekening met een winst van 0,08 dollar per aandeel.

In heel 2020 leed Chevron een verlies van 5,5 miljard dollar. In 2019 verdiende de oliereus juist nog 2,9 miljard dollar.

CEO Mike Wirth bestempelde 2020 dan ook als een uitzonderlijk jaar. Zodra de pandemie uitbrak en de marktomstandigheden verslechterden greep Chevron in en werden de kosten en investeringen teruggebracht. 

Investeringen

Chevron liet eind 2020 al weten in 2021 voor 14 miljard dollar te zullen investeren. Het olieconcern wil tot en met 2025 jaarlijks 14 tot 16 miljard dollar spenderen aan investeringen en exploratie. 

Daarmee investeert Chevron flink minder dan eerder aangegeven. Aanvankelijk mikte de oliereus nog op 19 tot 22 miljard dollar aan investeringen per jaar tot en met 2024.

Het aandeel Chevron noteerde vrijdag in de elektronische handel licht in het rood.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Chevron

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.