Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX doet stap terug

AEX doet stap terug
29 jan 2021 om 21:15

De Amsterdamse beurs deed afgelopen week een duidelijke stap terug. Op een slot van 637,11 punten verloor de AEX op weekbasis 3,6 procent. Vorige week vrijdag sloot de hoofdgraadmeter nog op 660,53 punten.

“Van de opgebouwde winsten in de eerste weken van dit jaar blijft zo maar weinig over”, concludeerde investmentmanager Simon Wiersma van ING. “We houden rekening met een aantal volatiele dagen of weken.”

Handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO wees op zorgen in de markt over de uitrol van de coronavaccins. “Zijn er wel genoeg?” vraagt de markt zich volgens hem af. De Europese Unie steggelt momenteel met AstraZeneca over het aantal vaccins dat geleverd zal worden. Wel kreeg het vaccin deze week een positieve aanbeveling in de EU.

Tegelijk met deze onzekerheid besloot een deel van de beleggers volgens Bonsee wat winst te nemen op aandelen die het de afgelopen tijd zo goed hebben gedaan. Techaandelen zijn daar de dupe van. Tesla, Apple en Facebook kwamen deze week wel met sterke kwartaalcijfers.

Opmerkelijke short-squeezes

Verder was er vooral veel aandacht voor een aantal aandelen die de afgelopen tijd op internetfora werden gehypet waarmee een leger daghandelaren shorters uit de markt probeert te jagen. Ook explosieve koersstijgingen van een aantal Nederlandse aandelen zou op deze manier te verklaren zijn.

“Shorters knijpen ‘m, zie de reactie bij Wereldhave en Unibail”, aldus analist Nico Inberg van DeAandeelhouder, erop wijzend dat Wereldhave het meest geshorte fonds in Nederland is. “Hedgefondsen kopen voor de zekerheid een deel van hun posities terug.” Wereldhave en Unibail zaten deze week flink in de lift.

Op Wall Street zijn het aandelen als die van computerspelretailer GameStop en de noodlijdende bioscoopuitbater AMC die onderdeel werden van shortsqueeze-aanvallen door gezamenlijk opererende particuliere beleggers die internetplatforms als Reddit gebruiken om deze aandelen als koopwaardig aan te bevelen waardoor de koers oploopt. Dit had tot gevolg dat hegdefondsen die gokten op koersvallen van deze aandelen te kampen kregen met forse verliezen en dat diverse brokers zelfs restricties zetten op de handel in deze aandelen.

Hoewel zulke kleine aandelen normaal gesproken niet van invloed zijn op de bredere markt, gebeurde dit toch na berichten dat de door shortsqueezes getroffen hedgefondsen niet alleen shortposities, maar ook long-posities in andere aandelen moesten afbouwen.

Deze verkoopdruk droeg bij aan het verslechterende sentiment op de aandelenmarkten deze week, hoewel er volgens chief investment officer Lukas Daalder van BlackRock Nederland ook voldoende andere indicatoren zijn die laten zien dat de markt wat “overenthousiast” is geworden.

Daalder wees onder meer op een index van Goldman Sachs, die laat zien dat de koersen van een groep technologiebedrijven die verlies maken, met 400 procent zijn gestegen. Dat doet denken aan de dotcombubbel uit 2000, “toen verlies maken als iets goeds werd gezien”, aldus Daalder.

Federal Reserve tempert speculatie over taperen

Beleggers hadden deze week in mindere mate ook aandacht voor het rentebesluit van de Federal Reserve. Conform de verwachting werden er geen wijzigingen in het monetaire beleid aangekondigd. Belangrijker was dan ook de communicatie van voorzitter Jerome Powell, die duidelijk benadrukte dat het nog geen tijd is voor beleggers om zich zorgen te maken over een minder sterk verruimend monetair beleid, na recente speculatie over ’tapering’.

Totdat er voldoende schot zit in de vaccinatieprogramma’s en de Amerikaanse economie weer volledig open kan, zal er weinig meer worden gespeculeerd over taperen, denkt valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe.

De voorganger van Powell, Janet Yellen, werd deze week als eerste vrouw ooit in de VS benoemd tot minister van financiën.

De euro/dollar daalde deze week licht in waarde en noteerde vrijdagmiddag op 1,2149. Olie noteerde vrijdag net onder de 53 dollar.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Unibail-Rodamco-Westfield aan kop met een winst van liefst 22 procent op weekbasis. ABN AMRO volgde met een meer bescheiden plus van ruim 3 procent. Verder verloren de overige AEX-fondsen deze week terrein.

Verder verloor Philips na cijfers op weekbasis 1,5 procent. De kwartaalcijfers van Philips waren wel iets beter dan verwacht. Berenberg sprak dan ook van nette resultaten. Daarnaast kondigde Philips een paar nieuwe opdrachten aan.

Randstad daalde ruim 4 procent na een adviesverlaging van UBS van Kopen naar Verkopen met een onveranderd koersdoel van 52,50 euro. Volgens de Zwitserse bank is een volledig herstel al in de koers ingeprijsd en dus is er weinig ruimte voor teleurstelling.

KPN verloor meer dan 2 procent op weekbasis na het openen van de boeken. Jefferies sprak van een solide omzetontwikkeling en een wat magere winst-outlook. De kasstroom ontwikkelde zich wel positiever.

AkzoNobel bevestigde deze week dat het een overnamebod wil uitbrengen van 31,25 euro per aandeel op de Finse verf- en lakproducent Tikkurila. Eerder bracht rivaal PPG al een bod van 25,00 euro uit. Het aandeel AkzoNobel daalde op weekbasis ruim 2 procent.

Bij de Midkappers viel Fugro in positieve zin op met een koerswinst van ruim 3 procent op weekbasis. Zowel ABN AMRO als ING zette een koopadvies op het aandeel. ABN AMRO met een koersdoel van 11,50 euro en ING met 10,00 euro.

Flow Traders profiteerde deze week van de marktvolatiliteit en steeg ruim 5 procent. Air France-KLM volgde met een plus van bijna 4 procent.

Basic-Fit verloor meer dan 8 procent en was daarmee hekkensluiter in de AMX. ING heeft het advies voor Basic-Fit verlaagd van Kopen naar Houden, naar aanleiding van de lockdownmaatregelen die lang kunnen doorwerken en verwachte verlagingen van de winsttaxaties. Ook werd het aandeel van de favorietenlijst gehaald.

Signify heeft in het vierde kwartaal meer omzet behaald en wist ook de winstgevendheid op te voeren. Het verlichtingsbedrijf bevestigde daarbij de plannen voor een reorganisatie. Volgens het Eindhovens Dagblad zou het om 600 banen gaan. Morgan Stanley vond de resultaten weinig verrassend terwijl Degroof Petercam onder de indruk was. Het aandeel daalde ruim 5 procent op weekbasis.

NSI behaalde over 2020 een lager direct resultaat en lagere huurinkomsten, maar Degroof Petercam oordeelde toch dat de cijfers sterk waren. Het aandeel verloor op weekbasis ongeveer een procent.

Eurocommercial won ruim 2 procent op weekbasis. Ook bij de smallcaps was vastgoed in trek. Wereldhave was de grootste stijger op weekbasis, met een winst 7 procent. AMG was hekkensluiter in de AScX met een verlies van ruim 8 procent.

Sligro Food Group boekte in 2020 verlies en gaf geen outlook. Degroof Petercam was wel onder de indruk van de ontwikkeling van de kasstroom. Het aandeel steeg op weekbasis bijna een half procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.