Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Wall Street dringt openingsverliezen terug

Wall Street dringt openingsverliezen terug
28 jan 2021 om 15:03

Wall Street gaat donderdag met per saldo een klein verlies van start, na de stevige koersverliezen op woensdagavond en de slecht ontvangen kwartaalcijfers van Apple, Facebook en Tesla nabeurs. 

Futures op de S&P 500 index wijzen een half uur voor opening op een koerswinst van 0,1 procent, maar de Nasdaq index lijkt 0,4 procent lager van start te gaan.

In Azië eindigden de beurzen ook lager en in Europa is het beeld niet beter.

“Er was geen duidelijke reden voor de val van aandelen gisteren”, aldus analist Charalambos Pissouros van JFD Group. Wel wees hij op aandelen als GameStop waar shorters werden uitgerookt en genoodzaakt werden om tegen hoge koersen en met grote verliezen hun posities af te dekken. Dit dwong deze partijen ook om andere posities te verkopen.

GameStop lijkt vandaag 16 procent lager te openen en AMC zelfs 38 procent. Enkele groter brokers, waaronder TD Ameritrade, hebben restricties ingevoerd voor deze aandelen.


De Amerikaanse economie bleek in de laatste drie maanden van 2020 met 4,0 procent gegroeid, iets minder hard dan economen hadden voorzien. Het aantal eerste steunaanvragen daalde met 67.000 tot 847.000 stuks.

De euro/dollar handelde op 1,2124. Olie werd een half procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Apple boekte in het afgelopen kwartaal een 29 procent hogere winst van 29 miljard dollar op een recordomzet van 111,4 miljard dollar. De winst per aandeel kwam uit op 1,68 dollar. Analisten rekenden vooraf gemiddeld op 1,42 dollar winst per aandeel op een omzet van 103,3 miljard dollar. Toch lijkt het aandeel meer dan 1 procent lager te openen.

Facebook heeft in het vierde kwartaal fors meer omzet en winst geboekt, maar dempte de vreugde bij beleggers door te waarschuwen voor tegenwind in 2021, onder andere door aanpassingen van het platform van Apple, die het moeilijker maken om gerichte advertenties te verkopen. Facebook zal een procent hoger van start gaan.

Tesla heeft in het vierde kwartaal van 2020 meer omzet behaald dan verwacht, maar de winstgevendheid bleef wel achter op de analistenconsensus. Tesla verwacht in de komende jaren een gemiddelde jaarlijkse groei van het aantal afgeleverde auto’s van 50 procent te kunnen realiseren. “In sommige jaren zullen we zelfs sneller groeien, zoals we verwachten dat in 2021 het geval zal zijn”, zo voegde de fabrikant toe. Tesla opent donderdag 4,5 procent in het rood.

Dow Inc publiceerde vandaag als eerste cijfers. Het chemiebedrijf heeft in het vierde kwartaal van 2020 de omzet weer zien stijgen, terwijl de winst boven verwachting uitkwam. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op 0,81 dollar per aandeel, waarvoor door analisten geraadpleegd door FactSet 0,67 dollar per aandeel was verwacht. In het vierde kwartaal van 2019 was dit 0,78 dollar.

McDonald’s heeft in 2020 de resultaten onder druk zien staan als gevolg van de coronacrisis, maar zag de trends in het vierde kwartaal wel verbeteren.

Comcast heeft in het vierde kwartaal van 2020 minder omzet geboekt dan een jaar eerder, maar zag de winst weer stijgen. 

American Airlines heeft in het vierde kwartaal de resultaten verder onder druk zien staan, maar presteerde desondanks beter dan verwacht.

Mastercard heeft in het vierde kwartaal van 2020 de winst- en omzetdaling weten te beperken, vergeleken met een kwartaal eerder, geholpen door aantrekkende betaalvolumes, hoewel de reissector nog steeds op zijn gat ligt.

Sherwin-Williams heeft in de laatste maanden van 2020 nog beter dan verwacht gepresteerd waardoor de outlook voor heel het jaar duidelijk werd overtroffen.

Nucor heeft in de laatste maanden van 2020 sterker gepresteerd dan verwacht en voor 2021 verwacht Nucor dat in het eerste kwartaal de winst “aanzienlijk” hoger uitvalt dan in het vierde kwartaal van 2020. 


De Europese Commissie is een mededingingsonderzoek gestart naar de gedragingen van de Amerikaanse koekjesfabrikant Mondelez.


Slotstanden

De S&P 500 daalde woensdag 2,6 procent tot 3.750,77 en technologiebeurs Nasdaq verloor ook 2,6 procent. De Dow Jones-index leverde 2 procent.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.