Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX lager van start

AEX lager van start
28 jan 2021 om 08:19

De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting in het rood van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van circa 1,3 procent.

Woensdag reed de AEX al een scheve schaats met een verlies van 1,6 procent op 647,92 punten. Vooral de technologie-fondsen waren debet aan het forse dagverlies op Beursplein 5. 

Marktenexpert Tom Simonts van KBC, zag niet meteen specifieke redenen voor de terugval. “Een beetje winst van tafel nemen en de blijvende onzekerheid rond de uitrol van de vaccinaties. En verder is het wachten op het gros van de jaarresultaten.”

Op Wall Street ging ’s avonds de aandacht uit naar het rentebesluit van de centrale bank. De Federal Reserve hield het monetaire beleid ongewijzigd en voorzitter Jerome Powell benadrukte dat het nog geen tijd is voor beleggers om zich zorgen te maken over een minder sterk verruimend monetair beleid, na recente speculatie over ’tapering’. 

De bemoedigende uitspraken van Powell konden niet voorkomen dat beleggers in New York de verkoopknop indrukten. De index van 500 grootste Amerikaanse ondernemingen, de S&P 500, daalde maar liefst 2,6 procent. Ook techbeurs Nasdaq gaf 2,6 procent prijs. 

Hedgefondsen kwamen ongewild in het nieuws omdat ze hun posities moeten liquideren in onder meer de aandelen Gamestop en AMC, die in de afgelopen dagen koersstijgingen van meer dan 1.000 procent doormaken. Beleggers die hadden ingezet op koersdalingen leiden zware verliezen en moeten andere beleggingen verkopen om ‘margin calls’ te voorkomen. Zakenzender CNBC merkte op dat ’short squeezes’ leiden tot imploderende hedgefondsen. Vrees dat de kudde op hol slaat richting de uitgang zou dus voor koersdruk kunnen zorgen.

Nabeurs in New York ging de aandacht vooral uit naar cijfers van Apple, Facebook en Tesla. “Big tech bepaalt hoe we openen”, zei handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO woensdagavond tegen ABM Financial News.

Apple realiseerde in het afgelopen kwartaal een 29 procent hogere winst van 29 miljard dollar op een recordomzet van 111,4 miljard dollar. Het aandeel Apple is de laatste tijd hard opgelopen, net zoals de hele techsector, en in de elektronische handel nabeurs daalde het aandeel ruim 3 procent.

Facebook presteerde in het afgelopen kwartaal met een winst per aandeel van 3,88 dollar op een omzet van 28,07 miljard dollar beter dan verwacht. Het aandeel daalde in de reguliere handel voorafgaand aan de cijfers 3,5 procent. Nabeurs was er aanvankelijk nauwelijks een reactie op de resultaten, maar Facebook lijkt 2 procent lager te gaan openen. Voorafgaand aan de publicatie werd Facebook in 12 maanden tijd 27 procent meer waard.

Tesla behaalde in het vierde kwartaal van 2020 meer omzet dan verwacht, maar de winstgevendheid bleef wel achter op de consensus. In de reguliere handel sloot het aandeel Tesla 2,2 procent lager. In de handel nabeurs werd er een verlies geleden van nog eens circa 5 procent.

In de Aziatische handel vanochtend geven ook beurzen in Sydney en Hongkong flink terrein prijs met verliezen van circa 2 procent. Tokio verliest daarnaast anderhalf procent.

Een maart-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot daarnaast woensdagavond 0,5 procent hoger op 52,85 dollar. 

Naast een stroom aan bedrijfscijfers hebben beleggers vandaag ook oog voor onder meer de voorlopige economische groei in Amerika in het afgelopen kwartaal. 

Bedrijfsnieuws

Sligro Food Group heeft in heel 2020 een verlies moeten boeken, de eerder gemelde omzet bevestigd, het dividend over 2020 gepasseerd en geen concrete outlook prijsgegeven. De groothandel zag de omzet uitkomen op net geen 2 miljard euro, zoals eerder deze maand al met de markt was gedeeld. Over 2019 lag deze omzet op nog bijna 2,4 miljard euro.

De omzet van Core Lab steeg met 8,0 procent op kwartaalbasis tot 114,0 miljoen dollar. De winst per aandeel ging 10,0 procent hoger naar 0,31 dollar, of 0,18 dollar exclusief bijzondere posten. 

De omzet van Snowworld steeg in het afgelopen jaar, dat eindigde op 30 september, op jaarbasis met 3,3 procent tot 36,4 miljoen euro. De genormaliseerde EBITDA bedroeg 11,7 miljoen euro, goed voor een groei van 23 procent. SnowWorld vreest niet aan de bankconvenanten te kunnen voldoen en is in gesprek gegaan met zijn banken.

Berenberg gaf een vers koopadvies af voor Fastned met een koersdoel van 80,00 euro. De analisten van Berenberg noemen Fastned een aantrekkelijke speler in de snel groeiende markt voor elektrische auto’s in Europa. “Een megatrend”, aldus analist Jan Richard.

RoodMicrotec heeft in 2020 minder omzet behaald, maar rekent voor dit jaar weer op groei. 

Avantium heeft meer tijd nodig om te voldoen aan de voorwaarden voor een definitieve investeringsbeslissing om een commerciële FDCA-fabriek in Delfzijl te bouwen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 daalde woensdag 2,6 procent tot 3.750,77 en technologiebeurs Nasdaq verloor ook 2,6 procent. De Dow Jones-index leverde 2 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.