Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Tech uit de gratie op rood Damrak

Tech uit de gratie op rood Damrak
27 jan 2021 om 17:47

De Amsterdamse beurs is woensdag met een stevig verlies gesloten. De AEX leverde 1,6 procent in op 647,92 punten.

Handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO wees op zorgen in de markt over de uitrol van de coronavaccins. “Zijn er wel genoeg?” vraagt de markt zich volgens hem af.

En tegelijk met deze onzekerheid besloot een deel van de beleggers volgens Bonsee wat winst te nemen op aandelen die het de afgelopen tijd zo goed hebben gedaan. Techaandelen zijn daar de dupe van.

Daarbij hebben beleggers nog een drukke avond voor de boeg, met eerst het rentebesluit van de Federal Reserve en nabeurs de cijfers van Apple, Facebook en Tesla.

“Big tech bepaalt hoe we morgen openen”, aldus Bonsee.

Het rentebesluit zal naar verwachting geen verrassingen bevatten, maar de Amerikaanse centrale bank zal willen communiceren dat men voorlopig een zeer verruimend monetair beleid blijft voeren, om de recente speculatie over ’taperen’ de kop in te drukken, zo stellen door ABM Financial News geraadpleegde economen.

In zowel Duitsland als Frankrijk bleek het consumentenvertrouwen gedaald.

In de VS bleken de orders voor duurzame goederen gestegen, voor de achtste maand op rij. De stijging was wel kleiner dan economen hadden verwacht.

De euro/dollar handelde op 1,2103. Olie werd ruim een half procent duurder. De Amerikaanse olievoorraden bleken gedaald.

Stijgers en dalers

In de AEX viel de koerswinst van Unibail-Rodamco-Westfield op. Het aandeel steeg 20 procent. Ook Midkapper Eurocommercial Properties steeg 2,2 procent. De koersen van vastgoedaandelen profiteren volgens Bonsee van een ‘short squeeze’. 

Verder wonnen in de hoofdindex Ahold Delhaize en KPN 1,8 en 2,2 procent.

Jefferies sprak van een solide omzet bij KPN, met een aantrekkende groei op jaarbasis in vrijwel alle belangrijke divisies. De door het telecombedrijf afgegeven outlook voor 2021 ligt volgens ING dicht bij de consensus. Verder meldde America Movil bij de AFM een groter belang in KPN. 

De grootste dalers in de AEX waren de techaandelen. Adyen leverde 4,4 procent in en ASMI 4,8 procent. Prosus en ASML daalden 3,7 en 3,9 procent.

Maar ook ArcelorMittal en ING hadden het lastig en daalden 4,2 en 3,4 procent.

In de AMX was Flow Traders een uitblinker met een koerswinst van 2,6 procent. Bij veel beweging op de financiële markten profiteert de flitshandelaar. Air France-KLM won 2,7 procent, ondanks een aantal koersdoelverlagingen.

PostNL en Basic-Fit verloren 5,6 en 6,7 procent.

Bij de smallcaps was vastgoedfonds Wereldhave de koploper met een koerswinst van 5,1 procent. Vastned steeg 1,8 procent.

Alfen was de grootste daler met een verlies van 3,8 procent. 

InPost steeg op diens eerste beursdag maar liefst 15,1 procent. 

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen verloren rond de slotgong in Amsterdam circa 1 tot 1,5 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.