Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Gemengde resultaten Tesla

Gemengde resultaten Tesla
27 jan 2021 om 22:26

Tesla heeft in het vierde kwartaal van 2020 meer omzet behaald dan verwacht, maar de winstgevendheid bleef wel achter op de consensus. Dit bleek woensdagavond uit cijfers van de elektrische autobouwer. 

In het afgelopen kwartaal boekte Tesla een omzet van 10,7 miljard dollar, een stijging op jaarbasis van 46 procent en tevens meer dan de 8,8 miljard dollar in het derde kwartaal. Analisten hielden vooraf rekening met een omzet van 10,5 miljard dollar, aldus FactSet. 

De aangepaste EBITDA kwam uit op bijna 1,9 miljard dollar. Dat was een stijging op jaarbasis van 57 procent.

Onder de streep restte een zogeheten ‘non-GAAP’ winst van 903 miljoen dollar, een plus van 134 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het derde kwartaal boekte Tesla een winst van 874 miljoen dollar.

De aangepaste winst per aandeel bedroeg 0,80 dollar. Analisten mikten vooraf op 1,02 dollar.

De vrije kasstroom steeg op jaarbasis met 84 procent tot 1,9 miljard dollar. 

Aan het einde van 2020 had Tesla 19,4 miljard dollar in kas, tegen 14,5 miljard dollar in het derde kwartaal van dit jaar. De fabrikant meent daarmee voldoende liquiditeit te hebben voor zijn plannen.

In heel 2020 realiseerde Tesla een omzet van 31,5 miljard dollar. Dit leverde een winst op van 2,5 miljard dollar, of 2,24 dollar per aandeel.

Aantallen

Begin dit jaar meldde Tesla al dat het in het vierde kwartaal 180.000 auto’s wist af te leveren, waardoor de teller voor het hele jaar uitkwam op 499.550 auto’s, een fractie onder de beoogde half miljoen exemplaren.

In 2020 werden er 509.737 auto’s door Tesla geproduceerd.

Outlook

Tesla verwacht in de komende jaren een gemiddelde jaarlijkse groei van het aantal afgeleverde auto’s van 50 procent te kunnen realiseren. “In sommige jaren zullen we zelfs sneller groeien, zoals we verwachten dat in 2021 het geval zal zijn”, zo voegde de fabrikant toe.

Ook zal de operationele marge gedurende de tijd stijgen, tot de hoogste in de sector.

In de reguliere handel sloot het aandeel Tesla 2,2 procent lager. In de handel nabeurs werd er een verlies geleden van nog eens circa 2 procent.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Tesla Inc.

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.