Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fed’s Powell: gepraat over ’tapering’ is voorbarig

Fed’s Powell: gepraat over ’tapering’ is voorbarig
27 jan 2021 om 21:37

Het is nog te vroeg voor beleggers om zich zorgen te maken over het afbouwen van de monetaire stimulering door de Federal Reserve. Dat zei voorzitter Jerome Powell woensdag in een toelichting op het rentebesluit.

Powell benadrukte dat de werkloosheid nog erg hoog is. “Het is zeer gepast dat het mometaire beleid zo accomoderend is.

Bovendien zijn ook de problemen met de coronaviruspandemie nog niet voorbij.  “We hebben dit nog niet gewonnen. Het is nog niet voorbij”, zei hij over het optimisme over de gevonden vaccins tegen het coronavirus.

Met name de traagheid waarmee in het huidige tempo van 1 miljoen vaccinaties per dag de gewenste ‘imunniteit van de kudde’ ontstaat, is een neerwaarts risico voor de Amerikaanse eonomie. 

Voor oplopende inflatie is Powell ook niet bang: “We weten hoe we daarmee moeten omgaan, we hebben daar instrumenten voor. Het voorkomen van te lage inflatie is veel lastiger”, zei de centrale bankier.

Speculatie over het afbouwen van de ruime monetaire omstandigheden is volgens de Fed-voorzitter daarom ook voorbarig. Als het zo ver is, dan zal de Fed de markt daar ruim op tijd op voorbereiden. “Het zal geen verrassing zijn, wanneer we een begin maken met wat in eerste instantie een gematigde afbouw van stimulering zal zijn.”

Powell deed de uitspraken in een toelichting op het rentebesluit, waarin de Federal Reserve zoals verwacht het monetaire beleid ongemoeid liet.

Voorafgaand aan dat rentebesluit werd gespeculeerd door analisten dat Powell in zijn toelichting de speculatie over een mogelijke ’taper’ of stimuleringsafbouw de kop zou willen indrukken. Een dergelijke speculatie luidde in 2014 een kortstondige marktcrash in, die later als de ’taper tantrum’ bekend werd.
 

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.