Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Fed laat monetaire beleid ongemoeid

Fed laat monetaire beleid ongemoeid
27 jan 2021 om 20:15
Fed

De Federal Reserve heeft zoals verwacht de monetaire beleidsrente ongemoeid gelaten en zijn beleidsdoelen herhaald, maar verder nauwelijks nieuw commentaar gegeven op de huidige stand van de economie.

Dat bleek woensdag uit het rentebesluit van de Amerikaane centrale bank. 

Vooraf werd verwacht dat de Fed met zijn commentaar speculatie de kop zou willen indrukken over een mogelijk afbouwen van de stimulering, nu de vaccinatieprogramma’s een einde aan de coronaviruspandemie in het vooruitzicht stellen. “De redenering is dat de massale begrotingssteun tot fors hogere inflatie leidt na heropening van de Amerikaanse economie. Dan zal de Federal Reserve op de rem gaan staan”, legde Lub Aben van Van Lanschot Kempen uit.

Daar liet de Fed in zijn verklaring nog niets van blijken.
“Het pad van de economie zal in aanzienlijke mate afhangen van het verloop van het virus, inclusief de voortgang met vaccinaties”, stelde de centrale bank neutraal.

In een toelichting op het rentebesluit zal voorzitter Jerome Powell ongetwijfeld vragen krijgen over een mogelijke afbouw van het stimulerende beleid.

De federal funds rate staat op 0,00 tot 0,25 procent en het discontotarief op 0,25 procent. Verder koopt de Fed maandelijks in totaal voor 120 miljard dollar aan Treasury’s en aan hypotheken gekoppelde leningen op om de financiële markten stabiel te houden en de economie in de Verenigde Staten te ondersteunen.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.