Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen sluiten lager

Europese beurzen sluiten lager
27 jan 2021 om 18:39

De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve dat vanavond bekend wordt gemaakt.

De brede STOXX Europe 600 index verloor 1,2 procent op 402,98 punten. De Duitse DAX daalde 1,8 procent naar 13.620 punten. De Franse CAC 40 verloor 1,2 procent tot 5.460 punten. De Britse FTSE zakte 1,3 procent naar 6.567 punten.

“De dag begon saai maar werd na verloop van tijd levendiger”, zei David Madden van CMC Markets. Aanvankelijk overheerste somberheid over beperkende maatregelen die het economisch herstel van de pandemie kunnen ontregelen. “Er is voorlopig niet veel hoop dat het op dit front beter wordt”, stelde Madden.

Verder zijn een aantal hedgefunds in het nieuws omdat ze hun posities moesten liquideren in het aandeel Gamestop, dat een enorme koersstijging doormaakte. De beleggers die hadden ingezet op koersdalingen hebben mogelijk zware verliezen geleden en moeten mogelijk andere beleggingen verkopen om dit op te vangen. Vrees dat de kudde op hol slaat richting de uitgang zou voor koersdruk kunnen zorgen, aldus Madden.

De Fed zal zijn monetaire beleid naar verwachting stabiel houden. Fed-voorzitter Powell moet vanavond in zijn toespraak balanceren tussen meer of minder stimuleren. 

Het Duitse consumentenvertrouwen is sterker dan verwacht verslechterd. De vertrouwensindex daalde naar 15,6 negatief, terwijl 7,8 negatief was voorzien. In Frankrijk daalde het vertrouwen ook, tot 92 in januari, tegen 95 in december en 89 in november.  

In de Verenigde Staten bleken de orders voor duurzame goederen in december licht gestegen. Maar de stijging was minder sterk dan verwacht.

De wekelijkse olievoorraden in de VS lieten een sterker dan verwachte daling zien. De olieprijs steeg. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 0,6 procent hoger op 53,08 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2103. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,2147 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,2166 op de borden.
 
Klaas Knot van De Nederlandsche Bank gaf de euro een kleine tik met een interview aan Bloomberg, waarin de centrale bankier zijn zorgen uitte over de hoge koers van de euro.

Bedrijfsnieuws

Siemens Healthineers heeft de outlook voor het lopende boekjaar verhoogd na een sterker dan verwacht eerste kwartaal. Het aandeel sloot 3 procent hoger.

KPN heeft in het vierde kwartaal van 2020 meer winst geboekt dan verwacht en mikt dit jaar op een hogere vrije kasstroom. Daarnaast meldde America Movil een groter belang in het Nederlandse telecombedrijf. Het aandeel KPN steeg 2 procent.

LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton sloot dicht bij huis na resultaten die aanvankelijk positief en toen negatief werden ontvangen. “Terwijl Europa nog altijd geraakt wordt door de crisis, lieten de Verenigde Staten een goed herstel zien en groeide Azië sterk”, aldus LVMH. Het aandeel daalde 0,3 procent.
 
Er was veel interesse voor de beursgang van Qualtrics, nu nog onderdeel van het Duitse SAP. Het softwarebedrijf sloot vrijwel vlak. In Amsterdam won de Poolse beursnieuweling InPost op diens eerste handelsdag maar liefst 15 procent.  

Sanofi verloor 2,5 procent. Het aandeel steeg aanvankelijk op het nieuws dat het bedrijf BioNTech en diens partner Pfizer te hulp is geschoten bij de productie van hun coronavaccin. Daarna zakte de koers toch weer weg.

In Frankfurt verloor Delivery Hero 5 procent, rivaal Just Eat Takeaway in Amsterdam beperkte het verlies tot 2,1 procent. 

In Parijs was Unibail-Rodamco-Westfield spekkoper met een koerswinst van 20 procent. Sowieso deden vastgoedaandelen het goed, volgens ABN AMRO dankzij een ‘short squeeze’.
 
Staalconcern ArcelorMittal verloor 4 procent. 

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden woensdag duidelijk lager. De S&P500 verloor 2 procent en ook de Nasdaq leverde 2 procent in.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.