Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen boeken winsten

Europese beurzen boeken winsten
26 jan 2021 om 18:35

De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, met een beetje steun van het IMF, en ondanks zorgen over nieuwe lockdowns tegen het coronavirus en vertragingen in de vaccinatieprogramma’s in Europa.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,6 procent hoger op 407,70 punten. De Duitse DAX won 1,7 procent naar 13.870,99 punten. De Franse CAC 40 klom 0,9 procent met een stand van 5.523,52 punten. De Britse FTSE steeg dinsdag 0,2 procent naar 6.654,01 punten.

De IMF verhoogde zijn verwachtingen voor de economische groei in 2021 van 5,2 naar 5,5 procent, hoewel nieuwe varianten van het coronavirus nog roet in het eten kunnen gooien.

In Italië verdiepte de politieke crisis zich, omdat premier Giuseppe Conti aftrad. Dit kwam niet als een grote verrassing nadat de partij van oud-premier Matteo Renzi onlangs zijn steun aan de regeringscoalitie introk.

Strengere lockdowns met een avondklok in Frankrijk bedreigen het economisch herstel. In Nederland is de avondklok op een fiasco uitgelopen met aanhoudende rellen door baldadige jongeren op veel plaatsen in het land.

Bij twee farmaceuten is er vertraging in de levering van de vaccins. Verder lijkt de Amerikaanse president Joe Biden in de Senaat niet zo snel de handen voor zijn steunplan op elkaar te krijgen als beleggers hadden gehoopt.

Op economisch gebied bleek dinsdag de Britse werkloosheid iets minder te zijn opgelopen dan verwacht.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen in januari verbeterde, dankzij positievere vooruitzichten. De Amerikaanse huizenprijzen bleven stijgen, meldde de Case-Shiller index.

De mondiale staalproductie daalde vorig jaar licht.

De olieprijs daalde. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 0,7 procent in het rood op 52,47 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 55,51 dollar werd betaald, een daling van 0,8 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2163. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,2115 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2141 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Novartis zag in het vierde kwartaal van 2020 de omzet nauwelijks stijgen, maar de winstgevendheid wel. Het dividendvoorstel voor 2020 is krap 2 procent meer dan vorig jaar. Novartis verwacht dit jaar een omzet die met 1 tot 5 procent op jaarbasis stijgt. Het aandeel sloot 2,1 procent lager.

UBS sloot het laatste kwartaal van 2020 goed af, wat een flink hogere winst over het hele jaar opleverde. De nettowinst steeg 18 procent naar 6,6 miljard dollar. UBS wil een dividend van 0,37 dollar per aandeel uitkeren en voor miljarden dollars eigen aandelen inkopen. Het aandeel van de Zwitserse bank steeg 2,4 procent.
 
Softwarebedrijf SAP was een grote winnaar, met ruim 4 procent. Ook veel oude economie-bedrijven, zoals Volkswagen, BNP Paribas, Total en Shell en Siemens boekten dinsdag stevige winsten.

In Frankfurt viel Delivery Hero uit de toon met een verlies van 3 procent. De Amsterdamse concurrent Just Eat Takeaway daalde ook ruim 3 procent.  

Tussenstanden Wall Street
 
De toonaangevende S&P 500 index stond rond sluitingstijd in Europa  vrijwel ongewijzigd.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.