Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Valuta: dollar sterker richting rentebesluit Fed

Valuta: dollar sterker richting rentebesluit Fed
25 jan 2021 om 11:37

De dollar noteerde maandag hoger ten opzichte van andere valuta, in afwachting van de tweedaagse beleidsvergadering van de Federal Reserve die dinsdag start. Woensdagavond wordt het Amerikaanse rentebesluit bekendgemaakt.

Dit komt op een moment dat het woord ’taperen’ op ieders lippen ligt, aldus valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe. Recent ontstond door uitspraken van een aantal Fed-leden de speculatie dat de Amerikaanse centrale bank zijn opkoopprogramma eerder dan verwacht zou willen afbouwen.

“Voorzitter [Jerome] Powell zal zich meer dan bewust zijn van de schade die het te vroeg hinten op zo’n actie zou aanrichten aan het herstel, zeker gezien de grote mate van onzekerheid die er nog is in de huidige economische outlook”, aldus Sammani.

Het gevaar van een ’taper tantrum’ ligt op de loer wanneer de Fed niet goed communiceert, aldus Sammani, doelend op een paniekreactie op de financiële markten in 2013 toen de centrale bank liet doorschemeren dat het was begonnen met het inperken van zijn QE-programma destijds.

Ondertussen worstelt de euro met nieuwe lockdownmaatregelen in Europa. Sammani wees op berichten dat Frankrijk een nieuwe lockdown tegemoet gaat, terwijl ook in Scandinavië weer strengere maatregelen worden genomen.

“Deze week ligt de focus voor de euro op hoe de lockdownmaatregelen zich ontwikkelen en hoe wordt omgegaan met de trage uitrol van vaccins”, aldus Sammani. Eind deze week volgen ook nieuwe groeicijfers uit de eurozone, die vermoedelijk de verwachting van een dubbele recessie zullen bevestigen, volgens de valuta-analist.

De euro/dollar noteerde vanochtend 0,2 procent lager op 1,2151 en de dollar/yen steeg 0,1 procent op 103,84.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.