Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Beursblik: Fed wil speculatie over taperen kop indrukken

Beursblik: Fed wil speculatie over taperen kop indrukken
25 jan 2021 om 16:12

Het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdagavond zal naar verwachting geen verrassingen bevatten, maar de Amerikaanse centrale bank zal willen communiceren dat men voorlopig een zeer verruimend monetair beleid blijft voeren, om de recente speculatie over ’taperen’ de kop in te drukken. Dit stellen door ABM Financial News geraadpleegde economen in een voorbeschouwing.

De federal funds rate staat momenteel op 0,00 tot 0,25 procent en het discontotarief op 0,25 procent. Verder koopt de Fed maandelijks in totaal voor 120 miljard dollar aan Treasury’s en aan hypotheken gekoppelde leningen op om de financiële markten stabiel te houden en de economie in de Verenigde Staten te ondersteunen.

Sinds het vorige rentebesluit in december gingen geluiden op dat de Fed eerder dan verwacht zou willen beginnen met het terugschroeven van de opkopen.

“De redenering is dat de massale begrotingssteun tot fors hogere inflatie leidt na heropening van de Amerikaanse economie. Dan zal de Federal Reserve op de rem gaan staan”, legde Lub Aben van Van Lanschot Kempen uit.

Volgens de econoom zal voorzitter Jerome Powell in zijn toelichting op het rentebesluit woensdag ongetwijfeld vragen krijgen hierover.

“Hij komt naar verwachting met een voor de financiële markten geruststellend antwoord”, aldus Aben.

“Bovendien is de weg naar het economisch herstel nog lang. Wij verwachten dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van 2022 de corona-schade heeft ingehaald. Dat wil zeggen: terug op het niveau van eind 2019. Voor de arbeidsmarkt echter hoeft dat niet noodzakelijk het geval zijn, daar kan het nog langer duren”, volgens Aben.

Geen nieuwe taper-tantrum

Valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe verwacht geen vuurwerk van het rentebesluit. Ook zij rekent erop dat Powell de verwachtingen van een normalisering van het monetaire beleid zal willen temperen, maar “een miscommunicatie kan leiden tot een taper-tantrum.”

Hiermee doelt Sammani op een paniekreactie op de financiële markten in 2013 toen de centrale bank liet doorschemeren dat het was begonnen met het inperken van zijn QE-programma destijds.

Economen van Goldman Sachs verwachten woensdag geen “aanzienlijke veranderingen in de outlook of de referenties aan de monetaire guidance” in het rentebesluit. Zij denken dat de Fed pas in 2022 begint met het terugschroeven van de obligatie-opkopen. Dit is wel afhankelijk van de ontwikkeling van de inflatie, aldus Goldman Sachs.

Analisten van Standard Chartered voorspellen een verzwakking van de dollar, wanneer Powell aangeeft dat er meer overheidssteun nodig is. Elke uiting van steun voor het onlangs gepresenteerde steunpakket ter waarde van 1.900 miljard dollar van de de nieuwe Amerikaans regering onder leiding van Joe Biden zal worden gezien als een zeer accommoderend geluid van Powell, meent de Britse bank.

De euro/dollar handelde maandagmiddag op 1,2116.

Het rentebesluit van de Federal Reserve wordt woensdagavond om 20:00 uur bekendgemaakt en om 20:30 uur geeft voorzitter Jerome Powell een toelichting.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.