Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AFM beboet exploitanten platform 24option.com

AFM beboet exploitanten platform 24option.com
25 jan 2021 om 12:40

De Autoriteit Financiële Markten heeft bestuurlijke boetes opgelegd aan de exploitanten van het online platform 24option.com, waarop beleggers konden handelen in zogeheten contracts for difference (CFD’s). Dit maakte de toezichthouder maandag bekend.

Op 18 december 2020 legde de AFM in totaal zes bestuurlijke boetes op aan Rodeler (NL) bv, Rodeler Limited en A. Shkuri.

Tot begin 2018 hebben Rodeler Ltd en haar dochteronderneming Rodeler NL met een vergunning in Cyprus en een Europees paspoort in Nederland CFD’s aangeboden aan particuliere beleggers.

Volgens de toezichthouder heeft Rodeler NL klanten daarbij beleggingsadvies gegeven zonder te beschikken over de daarvoor vereiste vergunning en zich bovendien schuldig gemaakt aan agressieve en misleidende handelspraktijken.

“Wat de zaak vooral ernstig maakt, is de wijze waarop Rodeler NL haar klanten advies heeft gegeven en heeft benaderd. Beleggers op 24option.com werden op slinkse wijze overgehaald om zo veel mogelijk te speculeren met zeer risicovolle CFD’s op valutaparen. Over de risico’s werden beleggers bewust door Rodeler NL op het verkeerde been gezet”, aldus de AFM.

Volgens de toezichthouder deed Rodeler NL het voorkomen alsof zij het klantbelang voor ogen had, maar was het in werkelijkheid uit op het verlies van de klant, aangezien dit winst opleverde voor de Rodeler-groep.

“Dat verlies kwam er ook: gemiddeld raakten klanten ongeveer de helft van hun inleg kwijt.”

De AFM legde voor de overtredingen boetes op van in totaal 375.000 euro, waarvan 160.000 euro aan Rodeler NL, 140.000 euro aan Rodeler Ltd en 75.000 euro aan Shkuri.

De toezichthouder waarschuwt al langer voor dubieuze aanbieders van CFD’s. Sinds 2019 werden honderden signalen ontvangen over aanbiedingen van CFD’s door buitenlandse beleggingsplatformen. Het gaat daarbij vaak om consumenten die hun volledige inleg zijn verloren, van tienduizenden tot soms honderdduizenden euro’s, aldus de AFM.

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.