Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

AEX verliest terrein

AEX verliest terrein
25 jan 2021 om 17:55

De Amsterdamse beurs had maandag aanvankelijk de wind in de rug, te danken aan de koerswinsten van Philips en Prosus, maar leverde richting het slot toch in. Op een slot van 658,24 punten daalde de AEX uiteindelijk 0,4 procent.

“Beleggers leken de afgelopen weken zeer enthousiast door de positieve wending rond de [corona]vaccins. Nu lijkt de productie en distributie ervan toch moeilijker dan gedacht. Verder lijken vele landen een derde golf te ondergaan en worden de coronamaatregelen nog wat aangedikt. Verder zullen heel wat beleggers met veel aandacht de start van het Europese cijferseizoen volgen”, volgens beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx.

Het langetermijnplaatje blijft volgens de online broker wel positief en wijst er vooralsnog op dat de AEX op weg is richting de recordstand uit 2000 vlak boven de 700 punten.

Op macro-economisch vlak was er maandag een tegenvaller in de vorm van een zwakke Ifo index voor het Duitse ondernemersvertrouwen. De index daalde van 92,2 in december tot 90,1 in januari. 

De Chicago Fed index liet tussen november en december juist een verbetering zien.

De euro/dollar handelde rond het Amsterdamse slot op 1,2130. Olie werd zo’n half procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Prosus aan de leiding met een koerswinst van 3,6 procent. De Chinese app Kuaishou wil miljarden ophalen in Hongkong met een beursgang. Grootaandeelhouder is Tencent, waar Prosus op zijn beurt weer een groot belang in heeft. Het aandeel Tencent steeg in Hongkong bijna 11 procent.

Verder won Philips na cijfers 2,3 procent. De kwartaalcijfers van Philips waren iets beter dan verwacht. Berenberg sprak dan ook van nette resultaten. Daarnaast kondigde Philips vanochtend een paar nieuwe opdrachten aan.

Randstad daalde 2,2 procent na een adviesverlaging van UBS van Kopen naar Verkopen met een onveranderd koersdoel van 52,50 euro. Volgens de Zwitserse bank is een volledig herstel al in de koers ingeprijsd en dus is er weinig ruimte voor teleurstelling.

Financials stonden onder druk. Zo verloren ING, Aegon en ABN AMRO ruim 4 procent en belandden ze daarmee onderaan de AEX.

Bij de Midkappers viel Fugro in positieve zin op met een koerswinst van 4 procent. Zowel ABN AMRO als ING zette een koopadvies op het aandeel. ABN met een koersdoel van 11,50 euro en ING met 10,00 euro.

Basic-Fit verloor 5,5 procent en was daarmee hekkensluiter. ING heeft het advies voor Basic-Fit verlaagd van Kopen naar Houden, naar aanleiding van de lockdownmaatregelen die lang kunnen doorwerken en verwachte verlagingen van de winsttaxaties. Ook werd het aandeel van de favorietenlijst gehaald.

Bij de smallcaps was ICT de enige stijger, met een plus van 1,4 procent en leverden van Lanschot Kempen en Wereldhave tot 4 procent in.

Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurs noteerden de indexen op Wall Street gemiddeld een half procent lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.