Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Uitgelicht: de beurs in beeld

Uitgelicht: de beurs in beeld
23 jan 2021 om 12:50

Joe Biden is de nieuwe president van de Verenigde Staten en de markt wacht nu op daadkracht. En die daadkracht is hard nodig volgens strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management.

Ongeveer vijf miljoen Amerikanen hebben nog steeds een reguliere werkloosheidsuitkering. Daarnaast zijn bijna 12 miljoen mensen nog steeds afhankelijk van de aanvullende regeling voor uitkeringen aan noodlijdende zelfstandigen, en van verlenging van de periode waarin ze deze uitkering kunnen krijgen, aldus Juvyns.

De verlenging tot medio maart in combinatie met een verhoging “zorgt voor een belangrijk vangnet van ongeveer 120 miljard dollar”.

Klik hier voor: nieuwe stimulering VS broodnodig

Een belangrijke vraag is volgens Director of Research Multi Asset Grethe Schepers van Fidelity International hoe de grote overheidsschulden na de coronacrisis weer worden teruggedrongen, en dat terwijl er dubbele dip recessie dreigt.

Er zijn volgens Schepers drie manieren om de schuldenlast te verlichten. Allereerst heel snel terugbetalen, “maar dat ontwricht de economie”. Daarnaast door hoge inflatie de schulden de reduceren en tot slot door een hoge nominale groei. Hoewel de inflatievooruitzichten nog onduidelijk zijn, zijn de ramingen recent zeker opwaarts bijgesteld, aldus Schepers.

Klik hier voor: terugdringen overheidsschulden groot vraagstuk

Inmiddels is ook het cijferseizoen in Amsterdam van start gegaan met de kwartaalcijfers van ASML. En die vielen mee, concludeerde analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

Die meevaller was in de eerste plaats te danken aan DUV, waarvan meer machines werden afgeleverd. En daarnaast was er ook veel dienstverlening, aldus Versteeg. 

“Maar het gaat natuurlijk om de toekomst.” Voor heel 2021 rekent ASML op een omzet van 15,7 miljard euro. “En daar zijn ze relatief voorzichtig.”

Klik hier voor: opmerkelijk sterk vierde kwartaal ASML

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.