Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen lager rond middaguur

Europese beurzen lager rond middaguur
22 jan 2021 om 12:08

De Europese beurzen noteerden vrijdag lager na een positief verlopen week, waarin de negatieve opwinding nagenoeg afwezig was en de aandelenmarkten kozen voor het noorden, maar waarop vrijdag even wat posities werden gereduceerd.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een verlies van 1,2 procent op 405,10 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,8 procent naar 13.794,90 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van 1,2 procent met een stand van 5.525,97 punten. De Britse FTSE zakte vrijdag 0,7 procent naar 6.670,59 punten.

“Op de beurzen is vanochtend een correctie te zien, maar een structurele ommekeer in het sentiment zien we niet”, aldus marktanalist Jeffrey Halley van OANDA.

De macro-economische agenda van vrijdag bood een reeks voorlopige inkoopmanagersindices die voor de Britten een scherpe daling met zich meebracht en dan met name voor de dienstensector die aanvankelijk tegen het groeimoment aanzat, maar in januari volgens de voorlopige cijfers stevig kromp. In Duitsland en de eurozone was er in de industrie nog wel sprake van groei, maar in mindere mate dan in december. Frankrijk zag de industrie in de voorlopige metingen wel iets harder groeien.

Verder bleken de detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk in december licht te zijn gestegen.

De macro-economische agenda voor de Verenigde Staten bevat vanmiddag de voorlopige inkoopdata over januari van de industrie en de dienstensector, de verkopen van bestaande huizen in december en de wekelijkse olievoorraden, uitgesteld van woensdag in verband met Martin Luther King Day van maandag en de inauguratie van Joe Biden als president op woensdag.

Olie noteerde vrijdag lager. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 2,3 procent in het rood op 51,80 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 54,83 dollar werd betaald, een daling van eveneens 2,3 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2167. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,2156 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2170 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Rémy Cointreau zag in de eerste negen maanden van het lopende gebroken boekjaar de omzet afnemen, maar het derde kwartaal liet weer groei zien. Rémy Cointreau verwacht in de tweede jaarhelft nog altijd garen te spinnen bij een sterk herstel gesteund door de Verenigde Staten en China. De destillateur herhaalde dan ook de outlook voor het hele boekjaar. Rémy Cointreau voorziet een positieve autonome groei van de operationele winst. Het aandeel noteerde in koers 0,2 procent lager.

Siemens heeft in het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar boven verwachting gepresteerd. Dit meldde het Duitse conglomeraat donderdagavond in een trading update. Siemens noteerde 4,5 procent hoger met zijn aandelenkoers.

Het bod van moederbedrijf Orange op de aandelen Orange Belgium die het nog niet in handen heeft, is inmiddels officieel bevestigd. Het gaat om 22,00 euro per aandeel. 

KBC is in een witwaszaak volledig vrijgesproken door de Correctionele Rechtbank van Gent. De koers van het aandeel KBC daalde 0,9 procent.

In Frankfurt en Parijs kleurden de borden vrijwel geheel rood met voor de DAX 18 aandelen met een koersverlies van meer dan 1 procent. In Parijs lag dit op 23 van de 40 hoofdaandelen.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een vlakke opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden vrijwel onveranderd.

De S&P 500 steeg donderdag een fractie bij een slot van 3.853,07 punten en de Nasdaq sloot overtuigend hoger met een plus van 0,6 procent bij een stand van 13.530,91 punten. De Dow Jones index daalde licht en sloot op 31.176,01 punten.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.