Toegang tot al onze analyses en koopstips? Word abonnee
AEX
AMX
BEL20
NAS100
US30
Bekijk realtime koersen

Europese beurzen lager het weekend in

Europese beurzen lager het weekend in
22 jan 2021 om 18:32

De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag in het rood geëindigd. De STOXX Europe 600 index sloot 0,6 procent lager op 408,54 punten. De Duitse DAX liet een verlies zien van 0,2 procent tot 13.873,97 punten. De Franse CAC 40 leverde 0,6 procent in met een stand van 5.559,57 punten. De Britse FTSE eindigde 0,3 procent in de min bij een slot van 6.695,07 punten.

Marktanalist David Madden van CMC Markets wees op de zorgen dat Europa met nog strengere maatregelen komt om het coronavirus en zijn mutaties te bestrijden.

“Er doen verschillende verhalen de ronde, bijvoorbeeld dat de lockdownmaatregelen in het VK tot de zomer duren, dat de EU de internationale grenzen dichtgooit en dat het bezoekers uit het VK gaat weigeren”, somde Madden op.

“Hoewel er niks is bevestigd, is het wel duidelijk dat het qua beperkingen eerst slechter wordt voordat het weer beter wordt, en dat verklaart de daling op de aandelenmarkten”, aldus de marktanalist.

Madden wees in het bijzonder op de beurs in Milaan, die het nog slechter deed dan de aandelenmarkten in omringende landen, gezien de politieke crisis waar Italië mee kampt, naast de coronacrisis.

De impact van nieuwe coronalockdowns was ook zichtbaar in voorlopige inkoopdata over de maand januari die vrijdag vanuit de eurozone verschenen.

Deze maand groeide de industrie in de muntunie minder hard en kromp de dienstensector verder. Dit betekende ook een daling van de samengestelde index.

Econoom Chris Williamson van Markit stelde dat een dubbele dip recessie in de eurozone steeds waarschijnlijker is, nu de coronacrisis weer voor nieuwe lockdowns zorgt. Wel verwacht de econoom dat de tegenwind ditmaal minder sterk is dan bij de eerste coronagolf.

De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,2176. Olie werd ruim een procent goedkoper na een onverwachte sterke stijging van de Amerikaanse olievoorraden.

Bedrijfsnieuws

Rémy Cointreau boekte in de eerste negen maanden van het lopende gebroken boekjaar een lagere omzet, maar het derde kwartaal liet wel weer groei zien. De destillateur verwacht een sterke tweede jaarhelft en handhaafde de outlook voor heel het lopende boekjaar. Het aandeel daalde 0,3 procent.

Siemens heeft in het eerste kwartaal van zijn lopende boekjaar boven verwachting gepresteerd. Dit meldde het Duitse conglomeraat donderdagavond in een trading update. Het aandeel steeg ruim 7 procent.

Volkswagen verwacht in 2020 een halvering van de aangepaste operationele winst van ongeveer 10 miljard euro. In 2019 was dit nog 19,3 miljard euro. Verder denkt Volkswagen dat de kasstroom rond de 6 miljard euro lag. Het aandeel steeg desondanks zo’n 2 procent. 

Het bod van moederbedrijf Orange op de aandelen Orange Belgium die het nog niet in handen heeft, is inmiddels officieel bevestigd. Het gaat om 22,00 euro per aandeel. Orange en Orange Belgium sloten beide licht in de plus.

KBC is in een witwaszaak volledig vrijgesproken door de Correctionele Rechtbank van Gent. Het aandeel daalde bijna een procent.

Elders noteerden financials ook in het rood. ING, Deutsche Bank en Société Générale leverden tot 3 procent in.

Luchtvaart- en reisaandelen stonden onder druk door de zorgen over de coronapandemie en de kans dat vlieg- en reisverkeer nog verder aan banden wordt gelegd om nieuwe mutaties te bestrijden. Air France-KLM, easyJet en Lufthansa daalden tot 3 procent.

Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen noteerden de indexen op Wall Street lager.


Match My View
Vind snel en gemakkelijk een beursproduct dat past bij uw strategie.
Profiteer van koersstijgingen of juist koersdalingen met onze handige selectietool. Selecteer een aandeel:

Koers Prosus

*

Wil je direct op de hoogte zijn van het laatste beursnieuws?

Schrijf je nu in voor onze gratis nieuwsbrief en mis niks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.